Mainos

MTV Kreikan pahimmalla pakolaisleirillä: Pakolaiset odottavat kärsimystien päättymistä ja pääsyä eteenpäin

Idomenin pakolaisleiri Kreikan ja Makedonian rajalla muistuttaa äkkiseltään rock-festivaalin telttakylää. Telttoja on vieri vieressä, bajamajoja leirialueen reunalla ja tyhjiä muovipulloja ja muuta roskaa sikin sokin joka puolella.

Mutta tämä ei ole viikonlopun festarikylä, vaan 10 000 pakolaisen leiri, jossa rokki ei soi eikä kukaan tanssi. Enemmänkin ilmeet ovat väsyneitä ja itkuisia. Tällä leiriltä ei pääse myöskään pois ilman viikkojen jonotusta – jos silloinkaan. Kaikki on rajaviranomaisten käsissä.

Kreikan pakolaistilanne alkaa olla hälyttävä. Ainakin 30 000 ihmistä on jumissa eri puolilla Kreikkaa odottaen pääsyä kohti Pohjois-Eurooppaa. Rajan ylittäminen ei onnistu kuitenkaan enää kuten kuin ennen Balkanin reitin tukkeuduttua.

Leirillä on pulaa lähes kaikesta

– Tämä on pahin paikka kaikista Kreikan pakolaisleireistä, sanoo Punaisen Ristin tiedottaja Caroline Haga.

– Leiri mitoitettiin 1500 pakolaiselle, mutta nyt heitä on jo yli 10 000. Ja joka päivä tulee lisää.

Pulaa on lähes kaikesta. Ruokajonot ovat 4-5 tunnin mittaisia. Pikkuruisella poliklinikalla on vain yksi lääkäri ja kaksi ensihoitajaa. Lääkärit ilman rajoja sekä jotkut vapaaehtoistyöntekijät yrittävät auttaa ihmisiä parhaansa mukaan.

Irakista lähteneelle Tahirin perheelle matka on ollut pitkä ja raskas. Isosisä ja kaksi lasta ovat hidastaneet taivalta ja kaikki ovat lopen uupuneita yli kuukauden kestäneen taivalluksen jälkeen.

– Koska raja avataan, he kysyvät minulta, kuten niin monet muutkin leirillä olevista, Haga sanoo.

He eivät tunnu ymmärtävän, että vaikka he pääsisivätkin Makedonian puolelle, ei kärsimystie ole mitenkään päättynyt.

6-vuotiaalla Shad Aram Tahirilla on syntymästään saakka olllut vamma, jota isä esittelee. Hän toivoo, että valokuvat vaikeasta syntymäviasta ja lääkärintodistukset nopeuttaisivat heidän pääsyään Saksaan.

– Meillä on siellä sukulaisia. Saksa on hyvä maa, he sanovat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.