Talvi pahentaa yleistä iho-ongelmaa: Näin pääset eroon käsivarsien pienistä näppylöistä

Mitä ovat AHA- ja BHA-hapot? 1:04
Katso video: AHA- ja BHA-happoja käytetään kauneudenhoidossa, mutta mitä ne oikeastaan ovat?

Punoittavat näpyt olkavarsien alueella ovat usein sarveistappeja (keratosis pilaris). Health-sivuston haastattelemat ihotautilääkärit antoivat parhaat vinkkinsä vaivan helpottamiseen.

Pienet, punertavat ja karhean tuntuiset näppylät iholla voivat olla oireita keratosis pilarista. Keratosis pilaris johtuu kuolleiden ihosolujen aiheuttamasta tulpasta karvatupen suulle. Karheita näppylöitä ilmenee yleensä erityisesti olkavarsien ja reisien iholla, mutta sitä voi esiintyä myös muualla vartalolla.

Keratosis pilaris on yleensä voimakkaimmillaan murrosiässä, minkä jälkeen se alkaa vähentyä, kertoo Terveyskirjasto. Vaikka osa potilaista pääsee aikuisikään mennessä kokonaan eroon sarveistapeista, toisilla tila on jatkuu koko elämän.

Talvella kylmyys ja kuivuus pahentavat monia iho-ongelmia, myös keratosis pilarista. Etenkin jos taustalla on kuivaihoisuutta, oireet todennäköisesti pahenevat talviaikaan ja aiheuttavat myös ihon kutisemista.

Keratosis pilariksen hoito

Keratosis pilaris on lähinnä kosmeettinen vaiva, johon ei ole olemassa hoitoa. Oireita voi kuitenkin yrittää helpottaa kotikonstein.  

Amerikkalainen ihotautilääkäri Arielle Nagler suosittelee puhdistamaan ihon hellävaraisella, hajustamattomalla ja hankaamattomalla saippualla, joka sisältää rauhoittavia ainesosia, kuten aloe veraa. Tämän jälkeen ihon voi kuoria hellävaraisesti, jotta kuolleet ihosolut irtoaisivat tukkimasta karvatuppia.

Keratosis pilariksen hoitoon voi käyttää myös kemiallista kuorintaa, kuten salisyylihappo-, glykolihappo- tai maitohappokuorintaa. Iho-ongelmaa voi helpottaa myös hellävarainen fyysinen kuorinta esimerkiksi kasvojen puhdistukseen tarkoitetulla pesusienellä.

Kuorinnan jälkeen iho tulee rasvata huolellisesti paksulla kosteusvoiteella. Kuorinnan voi yhdistää kosteutukseen ostamalla ureaa tai muita kuorivia ainesosia sisältäviä voiteita. Voide tulisi levittää kasvoille peseytymisen jälkeen, kun iho on vielä kostea.

Mikäli sarveistapit eivät vähene tai diagnoosissa on epäselvyyttä, kannattaa käydä lääkärissä. Keratosis pilarista voidaan hoitaa myös esimerkiksi laser- tai valohoidoilla, kortisonivoiteella tai aknen hoitoon tarkoitetuilla retinoidivoiteilla.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat