Talven influenssa-aalto jäänee vaisuksi

Influenssaepidemian uskotaan jäävän tänä talvena vaisuksi. Ainoana uhkana on uusi A-tyypin Sydney-virus, jonka Suomeen tullessaan saattaisi tuoda epidemian tullessaan.

-Influenssatilanne on hyvin rauhallinen niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, vakuuttaa dosentti Reijo Pyhälä Kansanterveyslaitokselta.

Perinteisestä vuodenvaihteen influenssaepidemiasta ei ole ollut nyt tietoakaan. Yleensä influenssa-aalto pyyhkäisee Suomen yli joulu-tammikuussa. Tänä vuonna ollaan aikataulusta jäljessä, mutta odotettavissa on, että tulossa olevat influenssatkaan eivät ilmene kovin voimakkaina.

Viime talvena Suomessa jylläsivät A-tyypin Wuhan-virus ja B-tyypin Harbin. Samat liikkuvat edelleen, mutta suomalaisten suoja on näitä vastaan jo kohtalaisen hyvä. Vanhoja viruksia vastaan auttavat myös viime syksynä annetut influenssarokotukset.

-Väestön vastustuskyky on noussut niin, että influenssaepidemian alkaminen hidastuu. Epidemiat tulevat myös lievempinä, ennakoi Pyhälä.
Myös varuskunnissa on tänä talvena toistaiseksi vältytty influenssalta.

Sydney-virus vasta matkalla

Rauhallista influenssatilannetta uhkaa lähinnä vain uusi Sydney-virus, joka löydettiin viime syksynä Australiassa. Sydney leviää täysillä Yhdysvalloissa, jossa jo 40 prosenttia A-viruksista on Sydney-tyyppisiä. Myös Ranskassa Sydney on tuttu juttu, mutta Suomeen virusta vasta odotellaan.

Viruksen leviämisvauhtia ei kuitenkaan osata ennustaa. Jos Sydney Suomeen saapuu, tiedossa on Kansanterveyslaitoksen arvion mukaan keskivoimakas influenssaepidemia.
-Sydney-virus on kohtalaisen läheistä sukua viimetalviselle Wuhan-virukselle. Sitä, tehoavatko rokotteet sitten myös Sydney-virukseen, ei vielä osata sanoa, kertoo Pyhälä.

Vanhoihin viruksiin auttavan influenssarokotteen sai viime syksynä 300000 riskiryhmään kuuluvaa ja ainakin saman verran arvellaan olevan niitä, jotka muuten ottivat rokotteen.

Pikkulapsilla oma virus

Influenssan alkuoireita ovat nopeasti nouseva kuume, voimakkaat lihaskivut, huonovointisuus ja kuiva yskä. Myös Sydney-viruksen oireet ovat samanlaiset.
-Influenssan alku on rajumpi kuin tavallisissa flunssissa, jotka tulevat hiipimällä. Vaikka virukset muuttuvat, influenssan oireet pysyvät yleensä samoina, sanoo Pyhälä.

Influenssan oireita muistuttaa pikkulapsilla ollut hengitystie-epidemia, jossa alle kolmivuotiaat ovat kärsineet muun muassa voimakkaasti vinkuvasta hengityksestä. Sama virus on ollut Suomen lisäksi liikkeellä koko Euroopassa ja se voi pahimmillaan aiheuttaa ns. kuristustautia. Kyse ei kuitenkaan ole influenssasta, eikä epidemia ole yltänyt meillä influenssaepidemioiden laajuuteen.

Vältä ihmisjoukkoja

Influenssapotilaan kannattaa hakeutua lääkäriin, jos kuume on vielä viidentenäkin päivänä korkealla ja olo edelleen huono. Jos influenssaa ei hoideta, se saattaa kehittää jälkitaudikseen esimerkiksi vakavan keuhkokuumeen.
-Olennaista on levätä ja juoda paljon. Lepo on tärkeää, sillä silloin ihmisen omat puolustusmekanismit pääsevät toimimaan, muistuttaa Pyhälä.

Influenssan itämisaika on 1-2 vuorokautta. Jos tartuntoja haluaa välttää, kannattaa kiertää sellaiset paikat, joissa on runsaasti väkeä. Myös käsienpesu on tärkeää, sillä influenssa voi tarttua erilaisten pintojen kautta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat