Talousvaikuttaja: Ruotsin väkivaltaisuudet voivat vaatia lähes sotatilalakeja

Ruotsin ampumisväkivalta iski voimalla Uppsalaan – näin tilanteen kokee siellä asuva suomalainen Eeva 7:55
Ruotsin ampumisväkivalta on iskenyt voimalla muun muassa Uppsalaan – näin tilanteen kokee suomalainen Eeva (15.9.2023)

Ruotsalainen aktivistisijoittaja Christer Gardell varoittaa maata koettelevan väkivaltaisuuksien aallon vakavista seurauksista. Hän haluaa nähdä selvästi nykyistä kovempia toimia jengejä vastaan.

– Luultavasti maassa pitää ottaa käyttöön melkein sotatilalakeja, Gardell sanoo uutistoimisto TT:n haastattelussa.

– Se on kauhea kehitys. Että Ruotsista tulisi jengirikollisuuden ykkösmaa Euroopassa, sitä emme uskoneet 15 vuotta sitten. Se on mennyt huolestuttavan pitkälle.

Suorasanaisena kommentaattorina tunnettu Gardell on Ruotsin merkittävimpiä talousvaikuttajia ja yksi suurimmista omistajista Tukholman pörssissä sijoitusyhtiönsä Cevian Capitalin kautta.

Hän pitää riskinä, että väkivallan aalto pelottaa pois ulkomaisia osaajia Ruotsin työmarkkinoilta ja johtaa osaavien ruotsalaisten muuttoon ulkomaille.

Gardellin mukaan on olemassa ilmeinen vaara, että lukuisat ampumiset ja räjähdykset vaikuttavat käsityksiin Ruotsista sijoittajien keskuudessa.

– He ehkä valitsevat maan, jossa on vähemmän rikollisuutta ja jonne ihmiset todellisuudessa haluavat muuttaa, Gardell sanoo.

– En usko, että ihmiset todella ymmärtävät, miten vakava tämä kysymys on Ruotsin talouden kannalta. Se on paljon, paljon vakavampaa kuin ihmiset luulevat.

Gardell ei usko, että kasvava kuilu köyhien ja rikkaiden välillä selittäisi jengirikollisuuden lisääntymistä. Hänen mukaansa kyse on pohjimmiltaan huumeista. Kysyttäessä, onko Ruotsissa liian naiivi suhtautuminen huumeidenkäyttöön, Gardell vastaa, että hänestä näyttää siltä.

Lue myös:

    Uusimmat