MTV Ruotsissa: Jengitaistelut, huumekauppa ja katuväkivalta riivaavat Ruotsia – tällaiset ovat Ruotsin poliisin neuvot, ettei sama tapahtuisi Suomessa

7:21
Ruotsissa moni vakavakin väkivaltarikos jää selvittämättä. Katso videolta, mitä poliisi sanoo ammattirikollisten käyttämistä hiljentämiskeinoista Ruotsissa.

Ampumiset, räjähdykset, jengien yhteenotot ja kasvava nuorten rikollisuus aiheuttavat suurta huolta Ruotsissa. Uutisia jengirikollisten välienselvittelyistä ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvästä vakavasta väkivallasta saa kuulla naapurimaasta usein.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia neuvoja Ruotsin poliisit antavat suomalaisille, jotta voimme välttää samat ongelmat kuin naapurimaassa.

Suomessa on seurattu huolestuneena Ruotsin kehitystä, koska erilaiset ilmiöt tulevat meille usein länsinaapurista. Ruotsissa viranomaiset myöntävät heränneensä ongelmiin liian myöhään, joten he neuvovatkin suomalaisia kollegoitaan olemaan valppaampina.

– Tärkeintä on ottaa tähän taisteluun mukaan koko yhteiskunta, kaikki mahdolliset viranomaiset. Kaikkien pitää osallistua tähän työhön, poliisiylitarkastaja Jale Poljarevius Uppsalan poliisista kertoo.

Erityisen haavoittuvilla alueilla paljon ongelmia

Ruotsissa on 22 poliisin erityisen ongelmalliseksi ja haavoittuvaksi luokittelemaa aluetta, joissa on jatkuvaa julkisilla paikoilla tapahtuvaa väkivaltaa, suuri määrä rikollisia ja avointa huumekauppaa. Näillä alueilla asuu myös paljon maahanmuuttajia.

– Alueellinen eriytyminen on ongelma eikä siltä saa sulkea silmiään, Malmön Rosengårdissa aluepoliisina työskentelevä Johannes Schultz sanoo.

Ruotsista on usein vinkattu suomalaisille, että lähes kokonaan maahanmuuttajien asuttamia lähiöitä ei kannattaisi päästää muodostumaan.

– Jos maassa on ongelmia köyhien lähiöiden kanssa, missä asuu paljon maahanmuuttajia, ja jonne alkaa rakentua erilaisia rikollisia kulttuureja tai ympäristöjä, se kannattaa ottaa vakavasti. Ongelmiin pitää puuttua todella nopeasti, ennen kuin ne kasvavat yhtä suuriksi ja vakaviksi kuin Ruotsissa, kriminologi ja jengitutkija Manne Gerell Malmön yliopistosta neuvoo.

Ruotsissa moni vakavakin väkivaltarikos jää selvittämättä. Katso yllä olevalta videolta, mitä poliisi sanoo ammattirikollisten käyttämistä hiljentämiskeinoista Ruotsissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja