Pöllöraati pui jengirikollisuuden levittäytymistä Ruotsista Suomeen: "Herätyskello ja poliisin voimannäyte"

Pöllöraati niputtaa jengirikokset, kannatusmittaukset ja arkkipiispan kohahdukset 11:24
Katso videolta koko keskustelu

Keskusrikospoliisin on tällä viikolla uutisoitu tutkivan laajaa, Ruotsista Suomeen levittäytynyttä huumeorganisaatiota. Jutussa vangittuna olevilla on yhteyksiä katujengeihin. Pöllöraadin mukaan tapauksen selviäminen oli poliisin voimannäyte. Taustalla on kuitenkin laajempi ilmiö, jonka kitkemiseksi tarvitaan monenlaisia keinoja.   

Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Hanna Vesala pitää tapauksen selviämistä poliisin onnistumisena ja osoituksen Pohjoismaiden poliisiyhteistyön toimivuudesta. 

Mutta eihän meidän kovin tyytyväisiä kannata olla, että Ruotsin tilanne valuu väkisin meille, Vesala sanoo. 

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikön Juha Ristamäen mukaan huumerikollisuutta on Suomessa ollut aina, mutta Ruotsin väkivaltaisten jengien levittäytyminen Suomeen on huolestuttavaa.

Hyvähän se oli, että poliisi pääsi tässä kohtaa pureutumaan tähän. Ilmiön syyt ovat kuitenkin laajemmat kuin tämä tapaus, Ristamäki sanoo. 

Myös MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen pitää tapausta herätyskellona ja poliisin voimannäyttönä. 

Sitä ei meinaa uskoa, mitä Ruotsissa tapahtuu. Siellä esivalta on menettänyt valtiolle kuuluvan väkivaltamonopolin eikä pysty takaamaan kansalaistensa turvallisuutta. Onhan se nyt järkyttävää, Ahtiainen sanoo. 

Vesalan mukaan Ruotsissa on naiivisti uskottu aurinkoiseen tulevaisuuteen, jossa maahanmuuttajat työllistyvät ja vauhdittavat taloutta.

Nyt ollaan sen edessä, että he eivät ole onnistuneet maahanmuuttopolitiikassa, Vesala sanoo. 

Ahtiainen toteaa, että Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on myöntänyt maan maahanmuuttopolitiikan epäonnistuneen ja sanonut sitä jopa edesvastuuttomaksi. Ahtiaisen mukaan Ruotsin alamaailmassa on käyty jengisotaa jo pitkään, mutta tapaukset on usein kuitattu yksittäistapauksina. 

Nyt kun siellä räjähtelee rivitalot ja kuolee kuka sattuu, niin tilanne on tullut aika pahasti ruotsalaisten silmille, Ahtiainen sanoo. 

Hallitus aikoo puuttua Suomen tilanteeseen useilla keinoilla

Ristamäki pitää Suomen keinovalikoimaa jengirikollisuuden kitkemiseksi hyvänä. Hallitus aikoo muun muassa kiristää maahanmuuttoa ja nopeuttaa maasta poistamista tietyissä tilanteissa. Pehmeämmistä keinoista Ristamäki mainitsee ehkäisevän toiminnan nuorison parissa ja poliisin resurssien lisäämisen. 

Varmasti ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan molempia, Ristamäki sanoo. 

Vesala huomauttaa, että Suomen ja Ruotsin tilanteen tekee erilaiseksi se, että maahanmuuttajia on saapunut Ruotsiin aiemmin ja enemmän. Moni heistä on Ruotsin kansalainen. 

Suomessa hallitus haluaa esimerkiksi palauttaa ihmisiä lähtömaihin, jos edellytyksiä oleskelulle Suomessa ei enää ole. Ruotsissa tätä mahdollisuutta ei usein ole, Vesala summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat