Kriminologi: Vain Meksikossa Ruotsia enemmän pommi-iskuja

Ruotsissa on tänä vuonna käytetty räjähteitä erilaisiin hyökkäyksiin jo yli 130 kertaa.

Kun Uppsalassa tapahtui torstaina räjähdeattentaatti, jossa 25-vuotias nainen sai surmansa, toisti se samalla tapahtumasarjan, joka on Ruotsissa tullut valitettavan tutuksi. Ruotsissa on tänä vuonna käytetty räjähteitä erilaisiin hyökkäyksiin jo yli 130 kertaa.

Sellaisista maista, joissa ei käydä sotaa, vain Meksikossa tapahtuu enemmän räjähdyksiä, muistuttaa kriminologi Ardavan Khoshnood.

– Edes Yhdysvalloilla ei ole ongelmaa räjähdysten suhteen, Khoshnood sanoo.

Vaikka tätä vuotta on vielä kolme kuukautta jäljellä, on räjähdyksiä jo nyt tapahtunut liki yhtä paljon kuin edellisenä ennätysvuonna 2019, jolloin niitä kirjattiin 133. Khoshnood painottaa, että missään muussa Ruotsiin verrattavassa maassa ole vastaavaa tilannetta.

Käsikranaateista räjähteisiin

Rikollisten tekemät räjähdeiskut ovat verrattain uusi ilmiö Ruotsissa. Vielä 1990-luvulla saattoi kulua vuosikausia ilman ainuttakaan räjähdeattentaattia, kunnes 2010-luvulla niiden määrä alkoi nopeasti nousta. Ruotsin rikostorjuntavirasto alkoi pitää tilastoa attentaateista vuonna 2018. Sen jälkeen niitä on kirjattu vuosittain 79–133.

– Tilastoista huomaamme, että räjähdykset alkoivat Malmöstä. Ensin yksittäisiä attentaatteja, minkä jälkeen määrät nousivat verrattain korkealle tasolle. Sieltä edettiin Tukholmaan ja muualle maahan, ja tänä vuonna Malmössä ei ole tapahtunut juuri lainkaan räjähdyksiä, Khoshnood tietää.

Myös käytettävien räjähteiden tyyppi on muuttunut. Käsikranaateista on siirrytty räjähdysaineisiin ja kehittyneisiin sytyttimiin.

Räjähteiden käyttämiseen attentaateissa on Khoshnoodin mukaan yksinkertainen syy. Kiinnijäämisen riski esimerkiksi ampumiseen verrattuna on huomattavasti pienempi. Räjähteet voi virittää valmiiksi ja paeta paikalta hyvissä ajoin ennen räjähdystä.

Kriminologillakaan ei ole vastausta siihen, mistä väkivallan nopea nousu johtuu.

– Kukaan ei osaa vastata siihen kysymykseen, miksi nämä ampumiset ja räjähdykset koettelevat juuri Ruotsia.

Lue myös:

    Uusimmat