Mainos

Talousasiantuntijat varoittavat tuhlaamasta nousun eväitä – ”Täytyy pitää palkkamaltti tosi tiukasti mielessä”

2:02

Suomen talous on kääntynyt pitkään jatkuneen laskun jälkeen nousuun ja vienti on alkanut vetää entistä paremmin. Talousasiantuntijat kuitenkin varoittavat innostumasta liikaa, sillä takana on pitkä talouden lamakausi. 

– Kilpailukyvyn rapautuminen kesti vuosia, niin nyt myös sen kiinni kurominen kestää vuosia. Siksi täytyy pitää palkkamaltti tosi tiukasti mielessä, toteaa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Talouden kasvu alkoi jo viime vuoden puolella ja näyttäisi jatkuvan myös lähivuodet.

– Jos talous menee niin kuin se nyt näyttää menevän, niin kyllä tässä muutama vuosi on meillä hyvää aikaa edessä, Kangasharju jatkaa.

Porissa SuomiAreenan talouskeskustelijat kuitenkin toppuuttelivat toiveita merkittävistä palkankorotuksista. Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa muistuttaa, että Suomen tulee elää sen mukaan, mihin sillä on varaa. 

– Julkisen sektorin palkat tulevat verotuloista ja verotulot taas perustuvat siihen, miten meidän yhteiskunta muuten pärjää, miten vienti vetää ja miten yritykset pärjäävät. Pitkässä juoksussa me emme yksinkertaisesti voi nostaa julkisen puolen kustannuksia nopeammin kuin mitä yksityinen puoli etenee, Siilasmaa toteaa.

Sekä Kangasharju että Siilasmaa peräävät Suomelta rakenteellisia muutoksia, jotta laman jäljiltä heikossa kunnossa oleva julkinen talous saataisiin kuntoon. 

Kangasharjun mukaan Suomesta puuttu uskallus ja halu lähteä tavoittelemaan maailmalta isoa kasvua. Siilasmaa puolestaan korostaa, että Suomen on elettävä maailman muutoksessa mukana.

– Tosiasia on vaan se, että maailma muuttuu koko ajan kiihtyvällä vauhdilla. Jos me emme muutu sen mukana, niin häviämme suhteellisessa kilpailukyvyssä muille maille, Siilasmaa summaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.