Talon omistaja – tarkkaile kattosi lumikuormaa

Suomen pakkastalven hetkeksi selättänyt suojakeli on saanut katoille kertyneet lumimassat muuttumaan vaaranpesäkkeiksi. Myös pientalo-omistajien tulisi kiinnittää huomiota katolla olevaan lumikerrokseen – poikkeuksellisen raskas lumitaakka kannattaa tiputtaa katolta.

Suuressa osassa Suomea nopeasti plussakeliksi muuttunut sää on saanut huolestuneet katseet kohoamaan talojen katoille ja räystäille. Runsasluminen talvi on paikkapaikoin saanut katot tursuamaan lumimassoista, ja vaarana saattaa olla niin kattorakenteiden vahingoittuminen kuin lumimassojen romahtaminen alas katolta tuhoisin seurauksin.

Lumimassojen muuttuminen suojalumeksi on ongelma niin kaupungissa kuin haja-asutusalueillakin. Runsaslumisena talvena lunta saattaa kertyä katoille jopa tonneittain.

Lumen tiheys katolla riippuu monesta asiasta: siihen vaikuttaa muun muassa tuuli ja muut sääolosuhteet. Näin ollen saman syvyisen lumikerroksen paino saattaa vaihdella paljonkin.

Pientalo-omistaja voi joutua lumipuuhiin itse

Kaupungeissa lumien pudottaminen kuuluu taloyhtiöille, mutta pientalojen omistajat saattavat joutua lumenpoistopuuhiin itse.

Kun lunta kertyy talon katolle poikkeuksellisen paljon, se kannattaa käydä tiputtamassa pois. Jos mahdollista, lumi kannattaa pudottaa pakkassäillä, sillä tällöin se on kevyempää. Pakkasella katon pinta ei myöskään ole yhtä liukas kuin suojakeleillä.

Katolle kannattaa jättää pieni lumikerros jäätymisen estämiseksi. Lumimassoja alas tyrkkiessä tulee varoa myös katon rakenteita, kuten antenneja ja räystäitä.

Siinä missä pientalon kattorakenteet saattavat olla kovilla suuren lumimassan alla, myös itsekseen alas tuleva lumi aiheuttaa suuria vaaratilanteita pihapiirissä kulkeville. Esimerkiksi monet lapset tykkäävät peuhata jo valmiiksi kasaantuneilla lumivuorilla räystäiden läheisyydessä.

Lumitaakkaa kannattaa käydä keventämässä myös vajojen ja muiden ulkorakennusten, terassien ja autotallien katoilta, jos tilanne sitä vaatii.

Muista varovaisuus – omasi ja muiden

Katolle ei missään nimessä pidä lähteä seikkailemaan suin päin. Jos lumien tiputtaminen tulee ajankohtaiseksi, pudottamispuuhaan lähtevän henkilön tulee varustautua turvavaljailla ja -köydellä katolta tippumisen estämiseksi. Operaatioon ei kannata myöskään ikinä ryhtyä yksin. Jos katolle nouseminen epäilyttää yhtään, kannattaa turvautua ammattilaisten apuun.

Erityistä varovaisuutta pitää noudattaa, jos on mahdollista, että pihassa on liikettä katolla temmellyksen aikana. Muita talon asukkaita ja ohikulkijoita tulee varoittaa ennen toimeen ryhtymistä, ja on myös varmistettava, ettei kukaan eksy räystäiden alle operaation aikana.

Esimerkiksi Isännöintiliitto on antanut ohjeistuksen, että taloyhtiöissä osakkeenomistajien ei tulisi omatoimisesti pudottaa lumia parvekkeeltaan, vaan toimi kannattaisi hoitaa nyt keskitetysti taloyhtiön toimesta, kuten lumien katolta pudottaminen.

Ymparisto.fi -sivustolta löydät kätevästi muun muassa ajankohtaiset lumi-, vesi- ja jäätilannetiedotukset sekä kattojen lumikuormavaroitukset. Lisäksi sivustolta löytyy mittari lumenpainon arviointiin.

Helena Mustonen/MTV3
Lähde: http://www.yhteishyva.fi/asuminen_remontointi/remontointi/talon_huolto_vuodenaikojen_muk/fi_FI/talon_huolto_talvella/ , www.isannointiliitto.fi, www.ymparisto.fi
Kuvat: Lehtikuva

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja