Talon energiapihiys voi laskea veroa tulevaisuudessa

Kiinteistöveron määräaikaisesta poistosta tai veron porrastamisesta toivotaan lääkettä rakennusten hiilidioksidipäästöihin. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan veron säätäminen rakennuksen energiatehokkuuden mukaan on teknisesti mahdollista.

Selvitys antaa energian kulutuksen huomioivaan kiinteistöverotukseen kaksi mallia. Verotus voidaan joko porrastaa niin, että tiettyä energiakulutustasoa vähemmällä selviävien rakennusten veroprosentti alenee, tai sitten energiapihi rakennus voidaan vapauttaa verosta kokonaan tai osittain vaikkapa viideksi vuodeksi.

Selvityksen vastaanottanut asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) liputtaa määräaikaisen verovapauden puolesta.

- Kiinteistövero on kansainvälisesti vertaillen Suomessa matala. Jotta saadaan riittävä ohjausvaikutus, pitää olla selkeä houkutin. Verot laskisivat niillä rakennuksilla, jotka ovat poikkeuksellisen energiatehokkaita sekä niillä, jotka käyttäisivät uusiutuvaa energiaa. Vero ei nousisi välttämättä kenelläkään, tai sitten kaikilla nousisi ensin vähän, jotta voitaisiin rahoittaa nämä alennukset.

Kuka tarkastaa energiatehokkuuden?

Vapaavuori korostaa, että tarkoitus on päästä eroon sähkö- ja öljylämmitteisistä taloista. Hän on ajatellut, että energiapihin talon kiinteistöveron alennus voisi olla 50 prosenttia tai se voisi olla jopa kokonaan veroton.

- Ei tämä varmasti yksinään ole vallankumouksellista, mutta olisi yksi kannustin muiden mukana. Nyt tarvitaan erilaisia tapoja kannustaa rakennusten omistajia energiatehokkuuteen. Jotta kannustinefekti olisi riittävä, niin veroalennusten pitää olla isoja.

Vapaavuoren mielestä vaikein asia on kuitenkin ratkaista se, kuka tarkastaa ja selvittää rakennusten energiatehokkuuden.

- Autojen osalta on huomattavasti helpompaa todentaa se, miten paljon päästöjä auto aiheuttaa. Siksi rakennusten osalta tarvitaan vielä paljon lisäselvityksiä, sanoo Vapaavuori MTV:n uutisten haastattelussa.

Rakennukset nielaisevat 40 prosenttia Suomen energiankulutuksesta, ja niistä aiheutuu 30 prosenttia maan kasvihuonepäästöistä.

(MTV3 - STT)

Katso Leea Ollikaisen juttu ja asuntoministeri Jan Vapaavuoren kommentit (Seitsemän uutiset 14.10.2009):

MITÄ SE KÄYTÄNNÖSSÄ TARKOITTAISI?

Lue myös:

    Uusimmat