Dopingin avulla saavutettu menestys ahdisti suuresti virolaishiihtäjää, äidin neuvo rohkaisi median eteen – "Yritin esittää viileää"

Skandaali MM-laduilla - miten doping kitketään? 7:40
Pitkän uran antidopingtyön parissa tehnyt Harri Syväsalmi kommentoi tuoretta dopingvyyhtiä.

Virolaishiihtäjä Karel Tammjärv oli yksi Seefeldin MM-kisojen aikana tehdyissä dopingratsioissa kiinnijääneistä hiihtäjistä. Dopingin käyttö aiheutti Tammjärvelle suurta ahdistusta.

Tammjärv aloitti dopingin vuonna 2016. Pian virolainen huomasi suorituskyvyssään suuria muutoksia, mutta kepulikonstein saavutettu menestys nakersi Tammjärveä toden teolla.

– En missään vaiheessa ollut ylpeä tai onnellinen dopingin avulla saavuttamistani hyvistä tuloksista. En halunnut olla todella hyvä. Mitä paremmin pärjäsin, sitä nolommalta minun puuhani tuntuivat. Davosin 13. sija oli shokeerava. Yritin esittää viileää, mutta olin ahdistunut, enkä tuntenut oloani hyväksi, Tammjärv kuvailee Faster Skierin Nordic Nation -podcastissa.

Tammjärven mukaan aluksi dopingin tuoma hyöty näkyi selvästi kisasuorituksissa, mutta hiljalleen tulokset hiipuivat, mikä sai virolaishiihtäjän pohtimaan dopingpuuhastelunsa järkevyyttä. Kierteestä poistuminen oli kuitenkin hankalaa.

– Tajusin pian, ettei tulokseni ole niin hyviä. Se oli yksi niistä syistä, miksi aloin harkita pääni sisällä uudelleen, että onko tämä järkevää.

– Mutta se on vähän sama asia kuin huumeiden kanssa. Päätös lopettamisesta on vaikea. Vaikka tulokset eivät parane, leijailet tavallaan tilassa, jossa et voi ajatella selkeästi.

Äidin neuvo vei Tammjärven median eteen

Tammjärv jäi lopulta kiinni veridopingin käytöstä Seefeldin MM-kisoissa tehdyissä ratsioissa yhdessä Viron Andreas Veerpalun, Kazakstanin Aleksei Poltoraninin sekä Itävallan Max Hauken ja Dominik Baldaufin kanssa.

Tammjärv pidätettiin 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun aamuna. 

– Meille annettiin verensiirto aamulla, minkä jälkeen menin aamulenkille. Kun tulin takaisin, ilman univormua ollut poliisi näytti virkamerkkiään ja pyysi minut sisälle. Poliisi tutki huoneemme ja meidät vietiin pois.

– Vietin yön putkassa, sillä kuulustelut olivat vasta seuraavana päivänä. Illalla pääsimme pois, Tammjärv kertoo tapahtumien kulusta.

Tammjärv astui vapautumisensa jälkeen nopeasti median eteen kertoakseen tapahtumista. Virolaishiihtäjä epäili hetken ideaa, mutta äidin viisas neuvo sai Tammjärven median eteen.

– Juttelin joukkueemme valmentajan kanssa, joka oli järkyttynyt siitä, mitä hänen selkänsä takana oli tapahtunut. Hän kertoi, että hän pitää lehdistötilaisuuden, eikä aio pakottaa minua tulemaan, mutta haluaisi minut mukaan. Puhuin puhelimessa äitini kanssa, joka sanoi minulle, että se olisi ainoa oikea teko tässä tilanteessa, Tammjärv sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat