Tällaista on siviilien elämä Israelin ja Hamasin taistelujen keskellä: "On annettu pakenemiskäsky, mutta ei sieltä pääse pois"

Miksi siviilit joutuvat uhreiksi Israelin ja Hamasin sodassa? 0:54
Miksi siviilit joutuvat Israelin ja Hamasin taistelujen uhreiksi? Suomen lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala vastaa.

Israelin ja terroristijärjestö Hamasin väliset taistelut luovat äärimmäisen karun tilanteen siviileille. Israel on katkaissut kahden miljoonan ihmisen asuttamasta Gazasta veden, sähköt ja ruokakuljetukset. Alueelle on annettu evakuointikäsky mutta ihmiset eivät tiedä, minne mennä.

Gazassa on käsillä humanitaarinen kriisi. Israel on katkaissut noin kahden milljoonan asukkaan kaupungista on sähköt, veden ja ruokakuljetukset. Useat siviilit yrittävät paeta alueelta pois, mutta pakopaikkoja ei ole.

– Espoon kokoisen Gazan asukkaista puolet on lapsia. Evakuointikäsky on annettu, mutta pakopaikkaa ei ole, kun yhtäältä Israel ja toisaalta Egypti kontrolloivat tilannetta ja rajoja. Alueelta ei pääse pois, sanoo Suomen lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala MTV Uutiset Livessä.

– Ihmiset hakevat suojaa itselleen julkisista rakennuksista, kuten kouluista ja sairaaloista. Tilanne on äärimmäinen.

Parhialan mukaan Länsirannalla on tällä hetkellä paljon pulaa peruselintarvikkeista ja lääkkeistä. Ihmiset eivät myöskään pääse liikkumaan Länsirannalta takaisin Israeliin.

– Monethan käyvät Israelista Länsirannikolla töissä, mutta eivät nyt pääse palaamaan koteihinsa ja perheidensä luokse. Arki on vaikeutunut tosi paljon.

Gazassa ihmiset tekevät tällä hetkellä kaikkensa selvitäkseen hengissä.

– Kun on pulaa vedestä ja sähköstä, sairaalat eivät pysty toteuttamaan perustehtäväänsä elämien suojelemiseksi. Haavoittuneita on jo yli 10 000. 

Katso yllä olevalta videolta, miksi Israelissa ollaan tilanteessa, jossa siviilit joutuvat taistelujen uhreiksi.

Parhiala: Väkivallan kierrettä ei voida pysäyttää ennen kuin molempien osapuolten tarpeisiin vastataan

Pitkään alueella työskennelleen Parhialan mukaan väkivallan kierrettä Israelin ja Palestiinan alueella ei saada katkaistua ennen kuin väkivaltaa ruokkiviin juurisyihin tartutaan ja molempien osapuolten tarpeisiin vastataan.

– Loppupeleissä israelilaisten ja palestiinalaisten tarpeet ovat hyvin samankaltaisia. Kysymys on siitä, että ihmiset haluavat elää rauhassa ja elää hyvää elämää.

Parhiala sanoo, että isoilla poliittisilla toimijoilla kuten EU:lla ja Yhdysvalloilla on erityinen rooli kannustaa osapuolia neuvottelupöytään.

– Oslon rauhansopimuksen jälkeen meillä on ollut vuosikausia vähän tällainen jatkuvasti heikentyvä tilanne, eivätkä Israel ja Palestiina ole käyneet neuvotteluja rauhasta yhdeksään vuoteen.

– Katson tässä kohtaa myös Suomen hallitusta, että miten se tekee kaikkensa, jotta siviilejä voitaisiin suojella ja Gazaan saataisiin välittömästi humanitaarista apua.

Rauhaa voidaan joutua odottamaan vuosien ajan.

– Rauhantyö on suhteellisen hidasta. Nyt välittömästi tarvittaisiin loppu väkivaltaisuuksille. Sen pohjalta syntyvät edellytyksen neuvotteluille. 

– Ajattelen, että kansainvälisen yhteisön täytyy hyvin nopeasti kannustaa nämä osapuolet keskustelemaan siitä, mitkä olisivat kestävän oikeudenmukaisen rauhan edellytykset.

Katso koko haastattelu tästä:

Siviilien tilanne huolettaa Israelin ja Hamasin taistelujen keskellä – studiossa pitkään alueella työskennellyt Pauliina Parhiala 12:13
MTV Uutiset Liven studiossa pitkään alueella työskennellyt Suomen lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala.

Lue myös:

    Uusimmat