Tällaista on Ranskan tappohelteissä: Päiväsaikaan ulos ei ole asiaa, elohopea kipuaa reilusti yli 40 asteen – ennätyskuumuuden keskellä lomaileva Eeva Lehtimäki: "Kyllähän se voimille käy"

Äärimmäiset helteet ovat aiheuttaneet Ranskassa merkittäviä vahinkoja ja jopa ihmisten kuolemia. Vapaa toimittaja, Huomenta Suomen Pöllöraadistakin tuttu Eeva Lehtimäki kertoo, millaista elämä ennätyksellisen kuumuuden keskellä on.

Lehtimäki on parhaillaan Uzèsin kaupungissa lähellä pikkukylää, jossa mitattiin perjantaina maan lämpöennätys, 45,9 astetta. 

– Täksi päiväksi on ennustettu 38 astetta. Perjantaina oltiin noin 43 asteessa, Lehtimäki kertoo.

– Kyllähän se voimille käy, Lehtimäki tiivistää.

"Kaikki retket on nyt siirretty"

Kuumuus on korventanut Etelä-Ranskaa niin pahasti, että lämpötilat ovat pysyneet epämiellyttävän korkeina poikkeuksellisesti myös yöaikaan.

Päiväsaikaisin ulkona ei voi juuri ahkeroida, ja esimerkiksi ruokaostokset on hoidettava aikaisin aamulla. Vasta kello iltakahdeksan jälkeen alkaa toden teolla viiletä.

– Tässä asunnossa on kolme tuuletinta. Ilman niitä olisi tosi tukalaa, Lehtimäki kuvailee.

Etenkin Lehtimäen perjantai meni käytännössä kokonaan sisätiloissa lueskellessa ja rentoutuessa.

– Kun on mennyt yli 40 asteen, on pitänyt pysyä paikallaan. Kaikki retket on nyt siirretty, Lehtimäki sanoo.

Äärimmäiset sääilmiöt mietityttävät

Lämpö on aiheuttanut Ranskassa jo merkittäviä vahinkoja. Helteen on raportoitu tappaneen maassa neljä ihmistä, ja kymmenet talot ovat tuhoutuneet maan eteläosassa.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n mukaan ilmastonmuutos on jo lisännyt sään ääri-ilmiöitä. Ranskan ennätyshelteet herättävätkin ajatuksia myös Lehtimäessä.

– Sään kanssa pitää oppia elämään. Kuumat jaksot ja äärisääilmiöt ovat varmaan tulleet jäädäkseen. Toki se mietityttää, Lehtimäki toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat