Kauppareissu vastaa saunomista – Firenzessä asuva suomalainen kertoo arjesta vaarallisessa helteessä: "Tuntuu aivan hirveältä"

Suomalaisnainen kertoo Italian käristävistä helteistä – pahimmillaan liki 50 astetta 4:53
Suomalaisnainen kertoo Italian käristävistä helteistä – pahimmillaan liki 50 astetta

Italiassa asuva suomalainen kertoo keskipäivään sijoittuvan kauppareissun olevan saunomista vastaava elämys.

Italian Firenzessä asuva Susanna Härkönen-Padula kertoo MTV Uutisille, että Etelä-Euroopan helleaallon hurjat lämpötilat näkyvät muun muassa arjen aikatauluissa.

Lämpötilat eivät laske Härkönen-Padulan mukaan päivien aikana alle kolmenkymmenen viiden asteen, yölläkään ei käydä kahdenkymmenen asteen alapuolella.

– Nukkuminen on erittäin vaikeaa, vaikka olisi ilmastointikin päällä. Hikoiluttaa koko ajan, ei ole niin helppo olo tosiaankaan, hän kertoo.

Härkönen-Padulan asuinalueella päivisin kello yhdentoista ja neljän välillä on voimassa varoitus, joka kehottaa välttämään ulkona olemista kuumuuden takia.

Sisiliassa jopa lähes 50 asteen helteet

Ensi viikolla Firenzeen luvataan jopa neljääkymmentä astetta lämmintä, Sisiliassa lämpötilan taas odotetaan nousevan melkein 50 asteeseen.

BBC kertoo, että kuuteentoista Italian kaupunkiin on annettu ”punainen varoitus”, joka varoittaa myös perusterveitä ihmisiä korkeiden lämpötilojen riskeistä.

Euroopan avaruusjärjestö Esan mukaan on mahdollista, että lähipäivien aikoina rikotaan edellinen Euroopan kuumuusennätys.

– Näin Italiassa asuvana se tuntuu aivan hirveältä. Facebookissakin suomalaiset ovat miettineet, että ihanaa päästä Italiaan rannalle, mutta itse kun asuu täällä, se on aivan kauheaa, Härkönen-Padula kuvaa.

– Voi vaan kuvitella, että Sisiliassa olevilla ei ole hyvät oltavat. Se vaikuttaa myös henkilöihin, joilla on terveydellisiä ongelmia, vanhuksiin ja lapsiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kauppareissu vastaa saunomista

Härkönen-Padula kertoo joutuvansa tekemään kotityöt jo aikaisin aamulla, samoin kaupassakäynti pitää ajoittaa joko aamuun tai iltapäivään.

– Jos sitä pitää mennä kauppaan keskipäivällä, se on ihan kuin saunaan menoa varsinkin, jos ottaa auton, hän kertoo.

Samoin työt ja ruokailut ovat siirtyneet perheen ohjelmassa aikaiseen aamuun.

Kolmekymmentä vuotta Italiassa asunut Härkönen-Padula kertoo odottavansa jo elokuuta, jolloin hän pääsee vierailulle viileään Helsinkiin.

Takaisin Suomeen muuttamista hän ei ole kuitenkaan harkinnut säistä johtuvista syistä.

Härkönen-Padula kertoo helteen paitsi väsyttävän myös tekevän ihmisistä hermostuneempia.

– Kun näkee, että vähän sataa vettä, on ihan onnellinen, hän kuvailee.

Katso koko haastattelu artikkelin alusta löytyvältä videolta!

Festivaalit ja ihanan kamala helle – nämä viisi asiaa lääkäri pakkaisi riennoille mukaan 0:34

 

Lue myös:

    Uusimmat