Capitolilla mellakoinutta "QAnon-shamaania" ei päästetä vapauteen – myös ulkoministeriön työntekijä nähtiin videoilla mellakoimassa

Capitolilla mellakoinutta"Qanon-shamaania"ei päästetä vapauteen – myös ulkoministeriön työntekijä nähtiin videoilla mellakoimassa 2:45
Katso videolta lisää Capitolin tammikuisen mellakan tutkinnasta.

Capitolissa mellakoinutta "QAnon-shamaania" ei päästetä vapauteen, linjasi liittovaltion tuomari maanantaina. Myös ulkoministeriön entinen työntekijää syytetään poliisien pahoinpitelystä mellakoissa.

Jake Angelia eli oikealta nimeltään Jacob Chansleyta syytetään yhteensä kuudesta vakavasta rikoksesta, muun muassa laittomasta uhkauksesta ja mellakoinnista.

Liittovaltion tuomarin mukaan on vaara, että Chansley saattaa syyllistyä väkivaltaan ja vastustaa viranomaisten määräyksiä, jos hänet vapautetaan.

Chansleyn asianajajan mukaan hänen päämiehensä toiminta mellakoissa on ollut "harmitonta", eikä hän ole kohdistanut kehenkään väkivaltaa. Asianajajan mukaan Chansley kiistää olleensa minkään näköinen johtohahmo mellakoissa. Mies myöskin sanoo, että hänen mellakoissa kantamansa keihäs ei ollut ase.

Huomiota herättäviin sarviin ja karvahattuun sonnustautunut Chansley nousi julkisuuteen tunkeutuessaan muun väkijoukon mukana kongressitaloon tammikuussa.

Chansley oli jo ennen sitä näkyvä hahmo ja tunnettu aktivisti QAnon-salaliittopiireissä.

Chansley itse sanoi CBS-kanavan haastattelussa, että oli kongressitalolla vain, koska luuli Donald Trumpin turvaavan hänen selustansa.

Entinen ulkoministeriön virkamies pidätettiin

Tällä viikolla entinen Yhdysvaltain ulkoministeriön avustaja ja Trumpin kampanja-avustaja Frederico Klein pidätettiin osallistumisesta mellakoihin.

Hän on ensimmäinen tiedetty mellakoista pidätetty valtion virkamies. Klein oli mellakoiden aikaan töissä ulkoministeriössä ja hänellä oli korkea turvaselvitystaso. Hän osallistui Trumpin kampanjaan vuonna 2016.

Kleiniä vastaan on videotodisteita, joissa näkyy kuinka hän työntää poliiseja kongressitalon ovilla. Voit katsoa videon artikkelin alusta.

Myös hänet määrättiin pidettävän vangittuna oikeudenkäyntiin saakka. CNN:n mukaan Klein yritti vedota vapauttamiseensa muun muassa sillä, että torakat kävelevät hänen päällään sellissä.

Lue myös:

    Uusimmat