Tällaiset ovat lintuinfluenssan oireet ihmisellä – voivat vaihdella lievästä erittäin vakavaan

Kuinka vakava lintuinfluenssa on tällä hetkellä Suomessa? THL:n asiantuntija kertoo 5:07
THL:n asiantuntija Niina Ikonen kertoo, millaisia oireita lintuinfluenssa on tähän saakka aiheuttanut.

THL varoittaa lintuinfluenssan kansanterveydelle aiheuttamasta riskistä. Lintuinfluenssavirukset muuntuvat herkästi ja niiden kyky aiheuttaa tautia ihmisessä kasvaa nisäkkäisiin sopeutumisen myötä.

Kansainväliset terveysviranomaiset ja tutkijat pelkäävät, että kyseessä voi olla ihmiselle uuden influenssaviruksen aiheuttama pandemia.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Niina Ikonen varoittaa, että kansanterveys saattaa tulevaisuudessa olla vaarassa, mikäli lintuinfluenssa pääsee kiertämään ja muuntumaan nisäkäslajeissa, esimerkiksi turkiseläimissä.

– Tilanne ei ole vakava eikä se vielä aiheuta tartuntoja ihmisissä.

Virus on muuntumassa

Turkistarhoissa on jo havaittu viruksen muuntumista. Jotta virus pystyisi tarttumaan ihmiseen, se vaatisi useita muutoksia viruksessa.

– Mutta mitä pidempään se kiertää nisäkkäiden joukossa, näiden useiden muutosten todennäköisyys kasvaa, Niina Ikonen kertoo.

– Sen vuoksi erittäin tärkeää olisi saada tartuntaketjut turkistarhalla pysäytettyä.

Ikosen mukaan Euroopassa on jo todettu muutamia yksittäisiä tartuntoja, jotka ovat olleet lieväoireisia.

– Lintuinfluenssatartunnat ovat tulleet ihmisille, jotka ovat osallistuneet tartunnan saaneen siipikarjan lopettamiseen. Näillä tartunnan saaneilla tartunta on ollut jopa oireeton.

Taudin kuva kuitenkin voi vaihdella lievästä erittäin vakavaan. THL on jo tehnyt varotoimenpiteitä, ja esimerkiksi korona-ajasta on opittu paljon pandemoiden suhteen.

– Lintuinfluenssaa seurataan kansallisesti, se seuranta on osa varautumista. Useilla mailla, myös Suomessa, on jo tehty pandemiasuunnitelmat.

Lue myös:

    Uusimmat