Eläintarhat varautuvat lintuinfluenssan leviämiseen

Jatkaako lintuinfluenssa leviämistään? 10:07
Jatkaako lintuinfluenssa leviämistään?

Taudin vaikutus uhanalaisiin lintupopulaatioihin huolettaa eläintarhojen edustajia.

Suomessa linnuilla sekä turkistarhojen nisäkkäillä on todettu kuluneen kesän aikana useita lintuinfluenssatapauksia.

Ruokavirasto on määrittänyt yhdeksän maakuntaa tartuntavyöhykkeeksi, jossa siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen käsittelyä ja ulkona pitämistä koskevat tarkat määräykset.

Vaikka säännökset eivät koske eläintarhoja, ainakin Korkeasaaren eläintarhassa, Heinolan lintuhoitolassa sekä Ähtäri Zoossa tilannetta seurataan tällä hetkellä herkeämättä.

Alkukesästä Heinolan lintuhoitolaan tuodulla varpushaukalla todettiin lintuinfluenssa. Kyseessä oli tämän vuoden ensimmäinen todettu lintuinfluenssatapaus koko maassa.

Turva- ja hygieniatoimet ovat tiukentuneet hoitolassa Ruokaviraston uusien määräysten myötä. Hoitola ei tällä hetkellä ota hoidettavaksi vesi- tai petolintuja.

– Kaikki hoitolan vesilinnut ja papukaijat on siirretty sisätiloihin. Muiden lintujen tarhat on katettu pressuilla ja estetty yleisön pääsy kosketusetäisyydelle linnuista, Heinolan lintuhoitolan päällikkö Tuuli-Susanna Salmi kertoo.

Tarhalintujen kontaktia villilintuihin vältetään

Korkeasaaren toimitusjohtaja Sanna Hellström kertoo, että eläintarhan linnut asustavat katetuissa tarhoissa, jotta kontakti luonnonvaraisiin vesilintuihin vältetään. Korkeasaaren villieläinsairaalaan ei tuoda potilaita sellaisilta alueilta, joilta on löytynyt paljon kuolleita lintuja.

– Pidämme huolta, etteivät samat työntekijät tai työvälineet kulje villieläinsairaalan ja eläintarhan väliä päivän aikana, Hellström sanoo.

Ähtäri Zoossa erityishuomiota on kiinnitetty siihen, etteivät suuremmat luonnonvaraiset linnut pääse lintutarhoihin, kertoo intendentti Marko Haapakoski Ähtäri Zoosta.

– Olemme käyneet läpi eläintenhoitajien työkäytänteitä ja kiinnittäneet erityistä huomiota hygieniaan. Viimeisimpänä varotoimena suljimme vesilintutarhan yleisökäytävän, kertoo Haapakoski sähköpostitse.

Lintuinfluenssaa todettu myös turkistarhoilla

Lintuinfluenssatapauksia villilinnuilla on Suomessa kirjattu tähän mennessä 22 tämän vuoden aikana. Ruokaviraston mukaan lintuinfluenssaa on löydetty ainakin 20 turkistarhalla. Siellä lintuinfluenssa on saattanut tarttua nisäkkäästä toiseen.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että lintuinfluenssaepidemioiden lisääntyminen nisäkkäiden keskuudessa saattaa edesauttaa viruksen leviämistä ihmisiin.

Suomessa tartuntoja ihmisillä ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ole todettu.

Taudin leviäminen aiheuttaa huolta

Muutama vuosi sitten Korkeasaaren villieläinsairaalan potilaassa todettiin lintuinfluenssa. Kaikki sairaalassa silloin olleet potilaat jouduttiin lopettamaan.

Toimitusjohtaja Hellström mainitsee, ettei lintuinfluenssan tämänhetkinen esiintyminen ole suuri yllätys.

– Tilanne on joka vuosi vähän muuttunut, mutta onhan se vakava tilanne, että tautia esiintyy.

Sekä Ähtäri Zoon intendentti Haapakoski että Heinolan lintuhoitolan päällikkö Salmi ovat huolissaan taudin vaikutuksista uhanalaisiin lintupopulaatioihin.

Ruokaviraston edustaja toivoo, että jos omalta pihalta tai lähialueelta löytyy lintujen joukkokuolema, havainnosta ilmoitetaan heti kunnaneläinlääkärille.

Lue myös:

    Uusimmat