Tällainen tonttuilu ei kuulu liikenteeseen – "Vaikka omaisi tehokkaan ja tuunatun auton…"

Volvo-kuski hämmensi suorassa lähetyksessä 0:45
Oppikirjaesimerkki ehdottoman kielletystä tonttuilusta: Volvoaan luisuttanut kuljettaja varasti huomion vaarallisesta ajokelistä kertovassa suorassa lähetyksessä. Ruotsalaisen TV4-kanavan kuvaa vuodelta 2015.

Liikenteessä temppuileminen vaarantaa kuljettajan lisksi myös matkustajien sekä reitille osuvien sivullisten turvallisuuden. Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä haluaa herätellä erityisesti nuoria sekä heidän huoltajiaan kiinnittämään huomiota asianmukaiseen liikennekäyttäytymiseen.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kertoo tiedotteessaan, että muun muassa Kouvolassa on havaittu ilmiö, jossa autolla luisutellaan liikenneturvallisuutta vaarantaen. Lisäksi toiminnasta kuvataan videoita sosiaaliseen mediaan.

– Vaikka omaisi tehokkaan ja tuunatun auton, jolla haluaa kilpailla ja näyttää kavereille, ei tällainen pelleily kuulu liikenteeseen. Toimintaa ei myöskään kannata tukea: ei matkustajana autossa tai somessa tykkäämällä, yhteyspäällikkö Tarja Korhonen Liikenneturvasta huomauttaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tiedotteessa.

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmän puheenjohtaja Janne Saarikoski muistuttaa, että autojen kori ja turvalaitteet kuten turvavyöt ja turvatyynyt, on suunniteltu erityisesti edestäpäin tapahtuvien törmäysten varalta.

– Auton ovet ja kyljen pilarit ovat ohuita ja heikkorakenteisempia. Kylki edellä törmätessä auto ei suojaa matkustajia juurikaan, vaan pahimmillaan auto ja sen sisällä olijat voivat rusentua, Saarikoski sanoo.

Oma turvallisuus on syy olla itsekäs

Liikenneturvan Korhonen kehottaa matkustajia puuttumaan kuljettajan vaaralliseen ajotapaan ja nopeuteen sekä tarvittaessa huolehtivan, että turvavyöt ovat kaikilla autossa istuvilla kiinni. Mikäli kaverin kyydissä istuminen pelottaa, sekin kannattaa sanoa ääneen.

Korhonen toivoo myös huoltajien osoittavan kiinnostusta nuorten elämään ja kyselevän, mitä heidän vapaa-ajallaan tapahtuu. Myös kaveriporukan autoilukulttuurista kannattaa kysyä ihan suoraan.

– Yhdessä nuoren kanssa voi pohtia, miten riskialttiista tilanteesta voi päästä fiksusti pois. Ryhmäpaineenkin alla kannattaa olla oman turvallisuutensa puolesta rohkea ja itsekäs, Korhonen korostaa.

Älä driftaile edes parkkipaikalla

Komisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta muistuttaa, että ajoneuvoaan luisutteleva pääsee helposti poliisin kanssa tekemisiin. Mikäli toiminnalla on aiheutettu vaaraa, voivat sakot olla isotkin.

– Driftailu ja linttaaminen ei ole sallittua edes parkkipaikoilla. Partiot puuttuvat siihenkin. Suljetuilla ajoradoilla voi kokeilla luisuttamista, liikenteeseen temppuilu ei kuulu, Tylli painottaa.

Lähde: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Lue myös:

    Uusimmat