Tällainen puutarha on paras mielenterveydelle – Poimi vinkit!

Puutarhassa puuhastelu tekee hyvää keholle ja mielelle, mutta millainen puutarha on paras mielenterveydelle? Puutarhaterapiaan perehtynyt maatalous- ja metsätieteiden tohtori Erja Rappe kertoo, miten luot puutarhastasi todellisen hyvän mielen paratiisin.

Puutarha tuo hyvää oloa, uskoo puutarhaterapiaan tutustunut maatalous- ja metsätieteiden tohtori Erja Rappe. Hän kertoo terveyssosiologi Aaron Antonovskyn teoriasta, jonka mukaan ihminen voi hyvin, kun hänen elinympäristönsä täyttää kolme ehtoa: ympäristön tulee olla ymmärrettävä, siihen pitää voida vaikuttaa ja sen pitää olla merkityksellinen. Puutarhassa kaikki Antonovskyn listaamat vaatimukset täyttyvät.

Mutta millainen puutarha sitten olisi parhain mahdollinen mielenterveyden kannalta? Rappe listasi elementtejä, jotka takaavat rentouttavan puutarhakokemuksen.

Iso puu

Rappen mukaan ideaalissa hyvän mielen puutarhassa kasvaa ainakin yksi iso puu. Kukkiva ja hedelmiä kantava puu tai korkea mänty ovat hyviä vaihtoehtoja. Rappe kertoo, että puihin saa kiinnitettyä merkityksiä koska ne ovat pitkäikäisiä.

– Lisäksi latvuksen alla istuminen on miellyttävää, kun puu on turvana selän takana.

Merkitykselliset istutukset

Rappen mukaan parhaiten mieli lepää puutarhassa, jossa ei kasva vain mitä tahansa kukkia, vaan jonka kasveilla ja istutuksilla on oma merkityksensä niiden hoitajalle.

– Kasvi voi olla esimerkiksi peritty isoäidiltä tai saatu ystävältä. Se voi olla istutettu jonkun asian muistoksi, liittyy se sitten omaan henkilöhistoriaan tai vaikkapa paikan menneisyyteen, Rappe kuvailee.

Värikkäitä kukkia

Värit piristävät puutarhassakin. Viileät värit kuten vihreä ja sinisen sävyt rauhoittavat, kun taas lämpöiset keltaisen, oranssin ja punaisen sävyt aktivoivat.

– Viileät värit tulisi sijoittaa lähelle ja lämpöiset puutarhan perälle, sillä ne näkyvät kauemmaksi, Rappe vinkkaa.

Tuoksut luovat tunnelmaa

Värien lisäksi tuoksut voivat vaikuttaa mielialaan.

– Tuoksuvat kasvit luovat pysyviä tunnemuistoja, Rappe kertoo.

Kosketeltavia kasveja

Parhaimmillaan puutarha tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille, ja siksi kannattaa istuttaa myös kasveja, joita voi kosketella.

– Esimerkiksi maustekasvit käyvät hyvin, sillä niissä on myös aromiaineita, Rappe ehdottaa.

Kivet tuovat turvaa

Isot kivet ovat ikuisia ja niiden järkähtämättömyys luo turvallisuuden tunnetta. Lisäksi esimerkiksi auringossa lämpiävä kivi on mukava kosketella.

Kivillä ja puilla on toinenkin, syvällisempi merkitys.

– Japanilaisissa puutarhoissa aika tehdään näkyväksi sammaloituneilla kivillä ja vanhoilla puilla. Se luo perspektiiviä. Ihmisen elämä on lyhyt, mutta luonto koetaan iättömäksi ja pysyväksi, Rappe kertoo. Esimerkiksi vanhuksille luonto onkin toivon ja lohdun lähde.

Mieluista tekemistä

Puutarhan tulisi tarjota mukavaa tekemistä mukavassa ympäristössä: oli se sitten kasvien kasvatusta tai vaikka vain oleskelua.

– Mikäli puutarhassa haluaa vain oleilla, tulisi sen olla helppohoitoinen. Rentouttava puutarha on hyvin perustettu, ja sen hoito on suhteellisen helppoa, Rappe toteaa.

Puutarhaa suunniteltaessa kannattaa käyttää harkintaa, sillä esimerkiksi maku voi muuttua ajan myötä. Siksi ideaali puutarha on myös helposti muunneltavissa.

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja