Tällainen Nato-maa Suomesta voisi tulla: Suomea verrataan usein Norjaan – turvallisuustutkija listaa erot ja samankaltaisuudet

Tällainen Nato-maa Suomesta voisi tulla 24:10
Tällainen Nato-maa Suomesta voisi tulla. Katso videolta turvallisuustukija Juha Pyykösen arviot.

Jokainen maa rakentaa oman mallinsa Naton liittymisprojektissa. Suomi on kuitenkin monessa suhteessa hyvin samankaltainen kuin Norja. Turvallisuustutkija kertoo MTV Uutisten haastattelussa, millainen Nato-maa Suomesta voisi tulla. 

MTV Livessä vieraillut prikaatikenraali evp., turvallisuustutkija Juha Pyykönen sanoo, että Suomi ei kopioisi omaa Nato-malliaan mistään vaan Suomelle tulisi ihan oma malli.

Samalla Pyykönen toteaa, että Suomi ja Norja ovat monessa asiassa samanlaisia.

– Norjalla on valtavat merirajat yhdessä Venäjän kanssa. Se ei rajaudu siihen yhteen sadan kilometrin pätkään tuolla pohjoisessa.

– Molemmat ovat lisäksi pieniä, pohjoismaisia demokratioita. Maiden bruttokansantuote on samaa luokkaa ja väestöpohja suunnilleen sama, Pyykönen luettelee. 

"Olemme hyödyntäneet heidän osaamistaan"

Erojakin on ja yksi on se, että Norja on ollut sotilasliitossa jo pitkään. Se on Suomelle nyt hyvä asia. 

– Meidän onneksemme Norja ja Tanska ovat olleet Natossa 73 vuotta. Me olemme hyödyntäneet heidän osaamistaan tässä puolustusyhteistyössä vuosikymmeniä, vuodesta –94 tehokkasti ja systemaattisesti. Tuolloin alkoi Naton rauhankumppanuus. Suomi liittyi siihen ensimmäisten joukossa yhdessä Ruotsin kanssa, Pyykönen muistuttaa. 

Norja on Pyykösen mukaan hyvä esimerkki Suomelle myös siinä mielessä, että sillä on yhtä hyvät suhteet Venäjään kuin Suomella eli Nato-jäsenyys ei välttämättä sulkisi pois hyviä suhteita itänaapuriin.

"Yhdelläkään länsimaalla ei ole hyviä suhteita Venäjään"

Tosin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on luonut erilaisen maailmantilanteen.  

– Tässä maailmantilanteessa yhdelläkään länsimaalla ei ole hyviä suhteita Venäjään. Tämä vaatii Venäjältä korjaustoimenpiteitä.

– Mutta menneessä ajassa Norja on toiminut tyylikkäästi ja omaksi edukseen Naton jäsenmaana. Ei tukikohtia, ei ydinaseita, ei pysyviä joukkoja rauhan aikana. Nimenomaan sillä perusteella, ettei ärsytetä Venäjää.  

Lue myös:

    Uusimmat