Tällä pikkumaasturilla singahdat suoraan EU-pamppujen suosioon: "Vaikutelma luokkaa isommasta autosta"

DS 3 Crossback E-Tense – premiumsähköä Ranskasta 1:00
DS 3 Crossback E-Tense on premiumluokan ovella kolkutteleva ranskalainen sähkömaasturi.

B-segmenttiin istahtavan täyssähköisen ranskalais-SUV:n suunnittelussa on painotettu mukavuutta.

Hiilidioksidipäästöjen raja tiukkenee Euroopassa ensi vuoden alussa ja kiristyy lisää jatkossa. Se kirittää sähköisten automallien kehitystä kepin ja porkkanan voimalla.

Kipakkaa keppiä on luvassa jo ensi vuonna, ellei valmistajan Eurooppaan rekisteröitävistä uusista malleista vähintään 95 prosenttia ole sellaisia, joissa hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 95 grammaa kilometrillä. Ellei tavoite täyty, sakko on noin 95 euroa jokaiselta rajan ylittävältä hiilidioksidigrammalta ja joka autosta. Vastaavia lakeja on tulossa voimaan Euroopan lisäksi Latinalaisessa Amerikassa, Kiinassa ja eräissä muissa Aasian maissa.

Porkkanat puolestaan ovat superkrediittejä, bonuksia, joita valmistaja voi kerätä myydystä täyssähköisestä tai ladattavasta hybridistä sekä niistä autoista, jotka innovaatioidensa ansiosta vähentävät hiilidioksidipäästöjä jokapäiväisessä käytössä. Näillä krediteillä valmistajat voivat käydä keskenään päästökauppaa, aivan kuten Tesla ja Fiat jo tekevät.

DS Automobilesin uusin, täyssähköinen vastaus EU:n huutoon on DS 3 Crossback E-Tense, B-segmentin katumaasturi.

Vuoteen 2023 mennessä DS aikoo tuoda markkinoille uuden sähköisen mallin joka vuosi. Vuodesta 2025 sillä ei ole enää pelkkiä polttomoottoriversioita lainkaan.

Sähköinen DS 3 Crossback on silti rakennettu monikäyttöalustalle, joka soveltuu myös polttomoottorilla kulkeville malleille. Yksi eduista on 300 kiloa painavien akkujen sijoituspaikka lattian alla. Näin ne eivät syö tilaa matkustamosta tai tavaratilasta.

Varustelutasoja ovat So Chic ja Grand Chic. Sisätilan voi tuunata viidellä vaihtoehdolla, ja lisäksi ostaja voi valita katon ja muun korin erivärisinä. Yksityiskohtia riittää. Kojelaudassa katse tarttuu timantinmuotoisiin painikkeisiin ja venttiileihin sekä digitaaliseen mittaristoon. Keskikonsolissa ovat vaihteenvalitsin, sähköinen seisontajarru ja liukuva käsinoja.

Äänieristys on kokoluokassaan tavanomaista parempi. Toki tuulen suhina ja rengasäänet puskevat tässäkin läpi, mutta tuulilasi on akustinen ja muut lasit tavanomaista paksummat, samoin ovipaneelit.

Autonomisen ajamisen viisiportaisella asteikolla tulokas sijoittuu kakkostasolle. Tutka ja kamera avustavat kuljettajaa pitämään auton kaistallaan ja säätävät myös nopeuden ja turvavälin valinnan mukaan edellä ajavaan autoon. Järjestelmä toimii 180 kilometrin nopeuteen saakka. Muita avustimia ovat muun muassa mäkilähtöavustin ja peruutustutka. Grand Chic tuo älykkäät led-etuvalot, avaimettoman käynnistyksen, nahkaverhoilun ja värillisen tuulilasinäytön.

Ajettavuus

DS 3 Crossback E-Tense on B-segmentin täyssähköinen pikkumaasturi, mutta se antaa vaikutelman luokkaansa isommasta autosta. Suunnittelussa on painottunut mukavuus. Meno tuntuu välillä liiankin pehmeältä, vaikka DS 3 on jäykempi kuin samalle alustalle rakennetut Peugeot 208 ja e-208.

Vauhdin auto sietää hyvin ja se on ­oikeasti mukava ajettava sekä ­pienillä teillä että moottoritien menossa. 136- hevosvoimainen moottori kiihdyttää vauhdin nollasta sataan 8,7 sekunnissa, ja teho on välittömästi käytössä.

50 kilowattitunnin akku riittää valmistajan mukaan 320 kilometrin ajoon. Noin 200 kilometrin reippaan koelenkin jälkeen virtaa oli jäljellä noin 70 kilometrin matkaan.

Akun kestoa voi säädellä ­kolmella ajotilalla: eco, normal ja sport. ­Ajossa akku lataa itseään Formula E ­-autoista tutulla järjestelmällä jarrutuksista. B-ajovaihde tehostaa latausta entisestään. Energian säästämiseksi autossa on myös ilmalämpöpumppu.

DS 3 Crossback E-Tensen hinta Suomessa on 45 500 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat