Mainos

Taliban sotii poliorokotteita vastaan - uskotaan aiheuttavan hedelmättömyyttä

Kapinallisryhmä Jundallah on ilmoittanut tehneensä rokotusklinikkaan kohdistuneen iskun, joka vaati 15 kuolonuhria Pakistanin läntisessä Balochistanin provinssissa. 

Jundullah kuuluu Pakistanin Talibaniin ja vannoo uskollisuutta Isisille.

– Otamme poliokeskuksen pommi-iskun nimiimme. Aiomme tehdä lisää hyökkäyksiä poliokeskuksia ja poliotyöntekjöitä vastaan tulevina päivinä, Jundullahin komentajaksi itseään nimittävä Ahmed Marwat ilmoitti uutistoimisto Reutersille.

Suurin osa uhreista on klinikan vartioinnista vastanneita poliiseja. Lisäksi 24 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen hyökkäyksessä.

On arveltu, että keskiviikkoisen iskun taustalla on uskonnollisia syitä. Talibania ja sen näkemykset jakavia uskonnollisia johtajia on syytetty poliorokotteisiin liittyvien harhaluulojen levittämisestä. Islamistit ovat varoittaneet muslimeja ottamasta rokotetta, sillä sen on uskottu aiheuttavan hedelmättömyyttä.

66 kuollut rokotevastaisissa iskuissa

Pakistanin alueella on aiemminkin hyökätty poliorokoteita jakavia tahoja vastaan. Maaliskuussa 2015 avustustyöntekijä kuoli hyökkäyksessä Bajaurin heimoalueella. Päivää aikaisemmin asemies tappoi kaksi rokottajaa sekä heitä suojanneen vartijan samankaltaisessa kahakassa Mansehran kylässä.

Ainakin 66 ihmistä on saanut surmansa rokotustenvastaisissa iskuissa vuodesta 2012 lähtien. 

Vuonna 2012 Taliban kielsi poliorokotukset hallitsemillaan alueilla. Kielto ja uskomukset rokotteen haitallisuudesta ovat vaikeuttaneet taudin kitkemiseksi työskentelevien avustusjärjestöjen toimintaa Pakistanissa.

Polio leviää köyhillä alueilla helposti huonon hygienian ja saastuneen juomaveden kautta. Poliotartunta uhkaa myös riskialueilla liikkuvia matkustajia.

Maailman terveysjärjestön mukaan Pakistanin poliotartunnat ovat kääntyneet rokotusohjelmiin liittyneistä haasteista huolimatta laskuun. Vuonna 2014 maassa kirjattiin yhteensä ainakin 306 tartuntaa, viime vuonna vain 52. 

Polio yhä ongema Pakistanissa ja Afganistanissa

– Maailmanlaajuisesti poliota on saatu hyvin poistettua monen maan tautikuvasta ja lähinnä Pakistan ja Afganistan ovat maita, joissa se on edelleen yleinen ongelma, Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski kertoo.

Saarikosken mukaan tämänpäiväisen pommi-iskun kaltaiset tapaukset hidastavat taistelua poliota vastaan. 

– Kaikki iskut jotka vaikeuttavat pääsyä eri rokotusohjelmiin tai muiden terveyspalveluiden piiriin huolestuttavat ja vaikeuttavat tilannetta. Informaation välittäminen on tärkeää, jotta pystytään keskustelemaan eri osapuolien kanssa ja vakuuttamaan kaikki siitä, että tämä on tärkeää, hän lisää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.