Pakistanin itsemurhaiskussa kuolleiden määrä nousi lähes 50:een – äärijärjestö Isis väittää olevansa iskun takana

Pakistanissa ainakin 47 ihmistä on kuollut ja yli sata haavoittunut sunnuntain pommiräjähdyksessä maan luoteisosassa. Viranomaisen mukaan kyseessä oli itsemurhaisku.

Räjähdys tapahtui radikaalin islamilaisen puolueen (JUI-F) kokoontumisessa Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa lähellä Afganistanin rajaa. Pakistanilaismedian mukaan kokoontumisen pitopaikalla teltassa oli paikalla yli 400 puolueen jäsentä ja kannattajaa.

Sosiaalisessa mediassa paikan päältä levitetyissä kuvissa näkyy ruumiita ja vapaaehtoisia auttamassa uhreja ambulansseihin. Kuolonuhrien määrä oli noussut sunnuntain mittaan. Myöhään illasta räjähdyksessä oli varmistettu kuolleen ainakin 44 ja haavoittuneen yli sata ihmistä, kertoi maakunnan terveysministeri Riaz Anwar AFP:lle.

– Se oli itsemurhaisku, Anwar sanoi ja lisäsi iskun tekijän räjäyttäneen pommin lavan läheisyydessä.

Pakistanissa odotetaan järjestettävän vaalit loka- tai marraskuussa, ja siksi poliittiset puolueet ovat valmistautumassa kampanjoihin.

Räjähdys sattui samoihin aikoihin, kun Kiinan delegaatio oli vierailulla maassa sunnuntai-iltana. Kiinalaisedustajien joukossa oli muun muassa varapääministeri He Lifeng.

Pakistanin pääministeri Shehbaz Sharif tuomitsi räjäytyksen sunnuntaina sosiaalisessa mediassa. Lisäksi hän esitti osanottonsa uhreille ja vannoi rankaisevansa syyllisiä.

Iskujen määrä noussut jyrkästi

Reutersin mukaan äärijärjestö Isis ilmoitti maanantaina viestipalvelu Telegramissa olevansa iskun takana.

Isisin paikallinen ryhmä on tehnyt viime aikoina hyökkäyksiä JUI-F:ää vastaan.

Viime vuonna Isis sanoi tehneensä väkivaltaisia hyökkäyksiä puolueeseen sidoksissa olevia uskonoppineita vastaan. Puolueella on suuri moskeijoiden ja uskonnollisten koulujen verkosto Pakistanin pohjois- ja länsiosissa.

Pakistanissa militanttien tekemien hyökkäysten määrä on noussut jyrkästi sen jälkeen, kun Taleban otti naapurimaa Afganistanissa vallan vuonna 2021.

Pakistanissa toimiva Taleban-ryhmä on suurelta osin suunnannut kampanjansa poliiseja ja muita turvallisuusviranomaisia vastaan. Tammikuussa Pakistanin talebaneihin yhdistetty itsemurhapommittaja räjäytti itsensä moskeijassa poliisirakennuksen sisällä Peshawarin kaupungissa ja surmasi yli 80 poliisia.

Hyökkäykset ovat keskittyneet Afganistania ympäröiville alueille, ja Pakistanin hallinto väittää, että niitä suunnitellaan Afganistanin maaperällä. Afganistanin hallinto on kiistänyt syytöksen.

Terrorismiväkivalta lisääntyy vaalien edellä

Pakistanissa oli aikoinaan pommi-iskuja lähes päivittäin, mutta vuonna 2014 alkanut suuri sotilaallinen raivausoperaatio entisillä heimoalueilla palautti suurelta osin järjestyksen.

Seitsemän Afganistanin vastaisella rajalla sijaitsevaa syrjäistä aluetta päätyivät myöhemmin Pakistanin viranomaisten hallintaan vuoden 2018 lainsäädännön hyväksymisen jälkeen.

Analyytikot sanovat, että entisten heimoalueiden militantit ovat rohkaistuneet Talebanin palattua valtaan Afganistanissa.

Eräs turvallisuusanalyytikko arvioi, että sunnuntain hyökkäyksen motiivi oli todennäköisesti enemmän poliittinen kuin uskonnollinen.

– Tämä on osa terrorismiväkivaltaa, joka näyttää lisääntyvän Pakistanissa vaalien edellä, sanoo pakistanilaisen Center for Research and Security Studies -tutkimuskeskuksen johtaja Imtiaz Gul.

Hänen mukaansa väkivallalla pyritään luomaan epävakauden tunne, joka voisi lopulta johtaa vaalien viivästymiseen.

Juttua on täydennetty kauttaaltaan lisätiedoilla 31.7. kello 6.07.

Juttua on täydennetty lisätiedoilla 31.7. kello 17:37.

Lue myös:

    Uusimmat