Tajusitko kesken unen, että nukut? Koit juuri selkounen

Selkounessa nukkuja tietää näkevänsä unta. Jos ei juuri koskaan muista uniaan, on vaikeaa tulla niistä tietoisiksi. Unimuistia voi kehittää pikkuhiljaa.

Tavallinen työpäivä toimistolla. Kirjoitan tietokoneella. Ikkunan ohitse lipuu jättimäinen ilmalaiva, ja yhtäkkiä tajuan olevani unessa. Eihän tämä ole totta!

Miten tästä eteenpäin?

Jos osaat selkounen tekniikat, voit tehdä mitä tahansa. 

Hurjimpia mielikuvituksen juttuja

Selkounen englanninkielisen nimityksen lucid dreaming kehitti alankomaalainen psykiatri Frederick van Eeden vuonna 1913. Selkounessa nukkuja tietää näkevänsä unta ja kykenee siksi hallitsemaan unta. Hän voi esimerkiksi kokeilla lentämistä, siirtää itsensä johonkin tiettyyn paikkaan tai muuttaa painajaisen positiiviseksi uneksi.

Selkounen suurinta antia ovat unimaailman ja mielikuvituksen ihmeellisyys.

– Siellä voi tehdä asioita, joita näkee elokuvissa ja kirjoissa. Hurjimpia mielikuvituksen juttuja, kertoo Olli Erjanti.

Erjanti työskentelee IT-alalla. Hän on myös selkounikouluttaja.

– Olen itseoppinut kouluttaja. Teini-iässä, siitä on 25–30 vuotta, innostuin kaverin kanssa selkounista, eli tietoisesta unennäöstä ja siitä, millaisia seikkailuja unessa voi tehdä. 

Selkounia on tutkittu

Vuonna 1985 Stephen LaBerge laittoi selkouneksijat laskemaan kymmenen sekuntia. Hän pyysi selkouneksijoita antamaan ennalta sovitun merkin laskutoimituksen alkaessa ja loppuessa. 

Samaa tutkittiin saksassa 2004, kun tutkijat määrittelivät, että selkounen aikana kyykkääminen kesti paljon kauemmin kuin hereillä.

Vuosien kokemuksesta huolimatta Erjanti ei näe selkounia tauotta.

– Selkounet tulevat elämääni mukavina aaltoina. Aina, kun on ollut aikaa keskittyä selkouniin, olen niihin elämässäni palannut. Kymmenisen vuotta sitten ajattelin, että asiasta olisi kiva kertoa muillekin. Aloin pitää Helsingin aikuisopistossa selkounikursseja. Niitä on yleensä 1-2 vuodessa. Ihmiset tulevat sinne innokkaina uneksimaan.

Kurssi alkaa perusteista, sillä useimmat eivät ole nähneet selkounia tai ylipäätään tiedä, mitä ne ovat.

– Käymme läpi, miten selkouneen voi päästä. Siinä on erilaisia tekniikoita, niitä on netti pullollaan. Perusjuttuja on unipäiväkirja pito. Siten oppii arvostamaan unia ja muistamaan niitä enemmän. On tärkeää, että unista pääsee tietoiseksi. Jos ei juuri koskaan muista uniaan, on vaikeaa tulla niistä tietoisiksi. Unimuistia voi kehittää pikkuhiljaa, ja unipäiväkirjan pito auttaa.

Sekin auttaa, jos on joku, jolle jakaa unia. Erjanti kertoo unistaan lapsilleen.

– Aamupalapöydässä kerromme tosillemme, mitä unia näimme. 

Ei tarvitse pelätä

Kun unia on oppinut muistamaan, alkaa tekniikoiden harjoittelu.

Selkounia on erilaisia. DILD, eli Dream Initiated Lucid Dream, tarkoittaa, että kesken tavallisten unien henkilö huomaa näkevänsä unta. Selkouneen pääsemiseksi ei siis oikeastaan tarvitse tehdä mitään.

MILD, Mnemonic Induction of Lucid Dream, saa selkounen aikaan muistin avulla. Selkouneksija esimerkiksi toistaa päivän mittaan lausetta "kun uneksin, huomaan sen". Näin kysymys siirtyy uniin, joissa unitila tulisi huomata. Ongelmana tosin on, että unimaailma on sekava ja kaoottinen, ja siksi uneksija saattaa vastata omaan kysymykseensä väärin.

Harvinaisempi tekniikka on WILD, Wake Initiated Lucid Dream, jossa selkouni alkaa heti, kun henkilö nukahtaa. Tavallisesti tähän tilaan ei pääse, ellei opettele heräämään kesken unen ja vaipumaan sitten takaisin uneen niin, että motivoi itsensä samalla selkouneksimaan.

Selkouneen pääsyä treenataan valveilla.

– Kun on tavallisessa unessa eikä huomaa, että se on unta, on myöhäistä tehdä asialle mitään, Erjasti sanoo.

– Selkounta aletaan harjoitella päivällä.  Hauska tapa on testata omaa todellisuuttaan. Puhutaan todellisuustesteistä. Perustekniikat ovat tehokkaimpia. Se vie jonkun aikaa, mutta jos siihen paneutuu pariksi-kolmeksi viikoksi, aika moni onnistuu ensimmäisen selkounen näkemään, Erjanti sanoo.

Opi selkounta

  • Pidä unipäiväkirjaa, opettele muistamaan unia
  • Kysy itseltäsi päivän aikana "onko tämä hetki unta"
  • Tee todellisuustestejä. Kokeile, meneekö kätesi seinän läpi, kun et katso sitä päin. Toista harjoitusta päivän aikana, niin se siirtyy uneen.

Selkounia on käytetty myös lääketieteessä esimerkiksi trauman hoidossa. Selkounikursseja ja -ohjeita kokoava nettisivu World of Lucid Dreaming kertoo esimerkin 12-vuotiaasta tytöstä, joka traumaattisen kokemuksen seurauksena näki unta koirista, jotka jahtaavat häntä. Selkounta opeteltuaan tyttö käski koiria muuttumaan hot dogeiksi – ja söi ne. Unen hallinnasta voisi siis olla myös konkreettista hyötyä elämään.

– Ei tarvitse pelätä painajaisia, unen näkemistä tai nukkumaan menemistä. Tietää, että voi tehdä jotakin asialle siellä, Erjasti kuvaa.

Mitä sinä tekisit selkounessa? 


Lue myös:

    Uusimmat