Tajuaako itse, jos sairastuu skitsofreniaan? Professori vastaa

Osaako skitsofreniaan sairastuva henkilö itse epäillä, että jotain on vialla – ajatteleeko ihminen ”tulevansa hulluksi”?

– Kyllä jotkut ovat huolissaan ja osaavat hakea apua, mutta ei sitä useimmiten sillä tavalla oikein ymmärrä, psykiatrian professori Jarmo Hietala vastaa.

– Sellainen hyvin usein esille tuleva kokemus potilailla on, että jokin itsessä tai ympäristössä on oleellisesti muuttunut – kaikki ei ole niin kuin ennen. Ihminen on kuitenkin tällaisessa tilanteessa yleensä hyvin hämillään eikä välttämättä osaa hakea apua.

Muut sen sijaan voivat huomata jotakin.

– Kun lähestytään psykoosin puhkeamista, niin alkaa tulla lieviä psykoottisia oireita. Ihminen saattaa esimerkiksi vetäytyä kokonaan pois kaverisuhteista. Silloin omaiset usein reagoivat, ja henkilö päätyy hoidon piiriin tätä kautta.

Joillekin ensimmäinen kontakti ammattilaisapuun on sairaalahoito.

– On tietysti aina valitettavaa, että kukaan ei ole puuttunut tilanteeseen, vaan ensimmäiseksi joutuu ensimmäisen psykoosin yhteydessä omasta tahdosta riippumattomalla tavalla sairaalaan. Se ei ole mikään ideaalitilanne.

– Tarvitaan koulutusta, jotta sairautta osataan epäillä kehittymisvaiheessa ja lähettää ihmisiä tarkempiin tutkimuksiin. Mitä varhaisemmin hoito aloitetaan, sitä parempi ennuste on. Pitkään jatkunut hoitamaton psykoosi on jatkon kannalta huono juttu.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat