Mainos

Taittovikoja hoidetaan laserilla

Kylmävalolaserilla tehdyt leikkaukset ovat mullistaneet silmien taittovikojen hoidon. Ongelmana on kuitenkin leikkauksen jälkeen syntyvät sarveiskalvon samentumat.

Silmien laser-leikkauksia tehdään Suomessa satoja vuosittan. Leikkauksessa tietokoneohjatun lasersäteen avulla sarveiskalvon keskiosasta haihdutetaan kudosta, jolloin sarveiskalvon taittokykyä saadaan muutettua halutulla tavalla. Näin voidaan hoitaa liki-ja hajataitteisuutta ja aivan uusimmilla lasereilla myös kaukotaitteisuutta.

Silmän laser-leikkauksen ongelmana voivat olla samentumat sarveiskalvolla. Heti leikkauksen jälkeen niitä on kaikilla, mutta yleensä ne häviävät nopeasti. Noin viidelle prosentilla leikatuista samentuma kuitenkin jää. Runsaan arpikudoksen muodostumiseen vaikuttavat myös lukuisat ulkoiset tekijat. Ultraviolettisäteilyllä on todettu olevan selvä vaikutus. Myös hormonaaliset tekijät kuten raskaus vaikuttavat todennäköisesti samentumien muodostukseen.

Tuoreessa väitöksessä on tutkittu, kuinka paljon kyynelneste vaikuttaa haavan paranemiseen. Mukana tutkimuksessa oli 70 potilasta, joilta kerättiin kyynenestettä ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen.
(MTV3/Sirkka-Liisa Mannerkoski)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.