Taiteilijoille ehdotetaan työllisyysapurahaa

Työttömyysturva, sosiaaliturva ja verotus kohdentuvat taiteilijoihin epäoikeudenmukaisesti, arvioi tohtori Tarja Cronberg. Entinen työministeri on selvittänyt luovan työn tekijöiden toimeentulon parantamista. Selvitys luovutettiin tänään kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinille (r.).

Taiteilijana oleminen on työtä, josta ei olla työttömänä, selvityksessä todetaan. Työlainsäädännössä tulisikin määritellä uusi ryhmä: itsensä työllistävät. Taiteilijoiden työttömyysturva korvattaisiin ehdotuksen mukaan työmarkkinatuen suuruisella työllisyysapurahalla, jota haettaisiin starttirahan tapaan.

Selvityksestä ilmenee, että suomalaistaiteilijat elävät taiteestaan vain 50-prosenttisesti, kun muissa pohjoismaissa vastaava luku on 70 prosenttia. Taiteilijoiden tulisi voida rahoittaa toimeentulonsa taiteella 70-prosenttisesti vuoteen 2020 mennessä. Tähän päästäisiin paitsi työllisyysapurahan avulla, myös lisäämällä muita apurahamääriä ja nostamalla arvonlisäverovapaan taiteesta saadun tulon rajaa. Yhteisöjen taideostot tulisi muuttaa verovapaaksi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat