Taiteilija: Turistit tulevat viidakkoon huumaavan lääkekasvin takia

Studio55.fi-ohjelman vieras kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka viettää talvet Perussa. Lähetyksessä hän valotti elämää viidakkokulttuurin keskellä.

Perun lämmössä talvet viihtyvä kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka kertoo, etteivät viidakossa asuvat ihmiset juurikaan usko länsimaiseen lääketieteeseen – he luottavat enemmän omiin lääkekasveihinsa.

– Hyvin paljon he käyttävät niitä kaikkiin vatsavaivoihin, lapsettomuuteen ja abortintekoon – kumpaankin sama piri piri -kasvi kuulemma toimii.

– Olen itse kokeillut yhtä lääkekasvia, sellaista anestesia-lehteä. Kun pureskelin sitä, niin kyllä minulta olisi voinut vetää hampaat suusta enkä olisi tuntenut mitään. Se on niin voimakas, Lonka kuvailee.

Jotkut lääkekasvit ovat niin suosittuja, että niiden perässä hippituristit jopa matkustavat viidakkoon. Yksi näistä kasveista on Ayahuasca.

– Sitähän kutsutaan kaikkien lääkekasvien kuninkaaksi. Ja sitä käytetään hyvin monenlaiseen hoitoon. Muutamat shamaanit väittävät, että voivat parantaa sillä syövänkin, vaikka tuskin tietävät, mikä syöpä on, Lonka toteaa.

– Mutta kun se on psykokasvi, eli aiheuttaa hallusinaatioita ja visioita, niin joihinkin kyliin on tullut länsimaisia turisteja, jotka jäävät sinne.

Lonka kertoo kuulleensa, että aine aiheuttaisi samanlaisia visioita kuin vaikkapa LSD. Lonka kertoo erityisesti alkuperäisväestön miesten suosivat kasvin käyttöä.

– Siellä on sessioita, jonne ihmiset menevät katselemaan visioita. Usein miehet piirtävät hiekkaan kuvioita, ja naiset kopioivat niitä sitten kankaisiinsa.

Klikkaa kuvaa ja katso lähetyksestä, mitä taiteilija Sirkka-Liisa Lonka kertoi elämästä Perun viidakossa.

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja