Nämä ovat ulkomaan uudet suosikkikohteet asuntokaupoissa

Ostaisitko asunnon etelän lämmöstä? Asiantuntijat kertoivat suomalaisten tämän hetken suosituimmat ulkomaan asuntokauppakohteet.

Kiinteistöyritys Bellahaus LKV:n omistaja Aili Konkolan mukaan ulkomailta asuntoa haikailevat suomalaisostajat keskittyvät nyt Turkkiin sekä Italiaan.

– Erityisesti Turkin Alanya on kysytty alue, sillä siellä ilmasto on lämmin ympäri vuoden. Eläminen siellä on myös suhteellisen edullista ja yhteydet alueelle ovat hyvät uuden lentokentän vuoksi, Konkola kertoo.

Projektipäällikkö Erik Rosenfeld kiinteistöyritys Habitasta on samaa mieltä: suomalaisten perinteinen asuntokauppakohde Espanja on hienoisesti siirtynyt sivuun, ja viime aikoina pidemmän korren on vetänyt Turkki. Kummastakin maasta asuntoja silti ostetaan.

– Espanjassa Costa del Sol ja Costa Blanca alueina ovat kysytyimpiä, koska ne ovat matkakohteenakin suosittuja ja tuttuja. Turkissa taas Alanya on ehdoton suosikki, juuri samasta syystä.

Kaiken kaikkiaan asuntojen osto ulkomailta kiinnostaa suomalaista. Konkolan mukaan useimmin siksi, että suomalainen ilmapiiri kyllästyttää, osa haluaa laajentaa näköalaansa ja toiset ovat olleet ulkomailla ennestään ja tahtovat takaisin. Myös Rosenfeldin mielestä kysyntä on tasaisen jatkuvaa.

– Meri, aurinko ja hyvä ilmasto läpi vuoden houkuttavat. Myös hinnat ovat usein edullisemmat kuin Suomessa. Enemmistö haluaa osan vuotta käytettävän loma-asunnon: ollaan puoli vuotta Suomessa ja puoli vuotta kohteessa, Rosenfeld sanoo.

Konkolan mukaan Italiassa sijoittajia kiinnostaa kulttuuri, ruoka ja ilmasto, ja erityisesti varakkaammat sijoittajat suosivat maan eksklusiivisia kohteita.

Omakotitalo Thaimaasta?

Myös kaukokohde Thaimaa vetää asunnonostajia puoleensa, Rosenfeld kertoo. Esimerkiksi Thaimaan Pattayalta ostetaan kiinteistöjä.

– Siellä on ihan suomalainen kortteli, suomalaiset koulut ja palvelu. Sinne on syntynyt melkein oma Little Finland -alue. Myös Hua Hinissa asuu suomalaisia ihan kiitettävästi.

Edullisimmillaan talot ovat juuri Hua Hinin alueella: omakotitalon voi siellä saada jo alle 100 000 euron.

– Tietenkin sinne on myös huomattavasti pidempi matka, ei vain ihan viikonlopuksi mennä käymään. Mutta sinne lähdetään vaikka neljäksi–viideksi kuukaudeksi talvisin, sillä tammikuussakin siellä on Espanjaan ja Turkkiin verraten vielä huomattavasti lämpimämpi ilmasto.

Studio55.fi /Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat