Zelenskyi videopuheessaan: "Pakotteet eivät riitä pysäyttämään Venäjän aggressiota" – MTV seurasi sotaa

Ukrainan ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohtaan tallentui silminnäkijän videolle 0:15
Katso video: Silminnäkijä kuvasi Ukrainan tekemän ohjusiskun Venäjän laivaston tukikohtaan Krimillä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 26. syyskuuta 2023. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


23.43: IEA: Sota Ukrainassa on vauhdittanut vihreää siirtymää

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on auttanut maailmaa pääsemään kasvihuonekaasupäästöjen nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä. Näin todetaan Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) uudessa raportissa.

Tiistaina julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että hintojen noustessa sodan vuoksi hallitukset ja yksityishenkilöt kiirehtivät asentamaan aurinkopaneeleita ja tuulivoimaloita. Asiasta uutisoi Al Jazeera.

22.39: Zelenskyi videopuheessaan: "Pakotteet eivät riitä pysäyttämään Venäjän aggressiota"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan tänään, etteivät Venäjään kohdistuvat pakotteet riitä pysäyttämään sen aggressiota ja vannoi uusia Ukrainan toimia "terroristivaltiota" vastaan.

Iltaisessa videopuheessaan Zelenskiy sanoi, että Venäjä on saatava "tuntemaan tappiot" niin kauan kuin konflikti jatkuu. 

21.13: Syyrian ulkoasiain varaministeri vahvistaa maansa tukevan Venäjää

– Syyria tukee Venäjää sen sodassa Ukrainaa vastaan, sanoi Syyrian ulkoasiain varaministeri Bassam Al-Sabbagh tänään pitämässään puheessa YK:n yleiskokouksessa.

Reutersin mukaan hän kertoi Syyrian tukevan Venäjän  oikeutta puolustaa itseään ja suojella kansallista turvallisuuttaan vastauksena aggressiiviseen länsimaiseen politiikkaan.

– Tekemällä näin he eivät puolusta ainoastaan itseään vaan myös meidän kaikkien oikeutta torjua länsimaisen hegemonian logiikkaa. 

Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

19.13:Venäjä yrittää luikerrella takaisin YK:n ihmisoikeusneuvostoon – BBC:n mukaan venäläiset yrittävät ostaa pienten maiden ääniä viljalla ja aseilla

Venäjä potkittiin pois neuvostosta keväällä 2022 Ukrainaa vastaan aloitetun hyökkäyksen jälkimainingeissa. Venäjän väliaikaisesta erottamisesta päätti tuolloin YK:n yleiskokous, jonka käsissä mahdollinen paluu neuvostoon on.

Venäjää on syytetty lukemattomista sotarikoksista ja julmuuksista Ukrainan sodan aikana. 

BBC:n mukaan Venäjä käyttää suostuttelussa myös kyseenalaisia keinoja. Venäjän kerrotaan tarjoavan pienille maille viljaa sekä aseita vastineeksi tuesta ihmisoikeusneuvoston jäsenyydelle.

17.22: The Kyiv Independent: Ukrainan turvallisuuspalvelu pidätti papin – epäillään myyneen venäläisaseita

Ukrainan turvallisuuspalvelu (SBU) ja poliisi ovat pidättäneet Hersonissa ortodoksikirkon papin, jonka väitettiin myyneen venäläisiä aseita ja ammuksia. Asiasta kirjoittaa ukrainalaismedia  The Kyiv Independent.

Hersonin alueella sijaitsevan kirkon papin epäillään myyneen aseita. Lehden mukaan Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU ja poliisi ovat pidättäneet papin.

Raportissa kerrotaan, että aseet jäivät perääntyneiltä venäläisjoukoilta jälkeen, kun Ukraina toteutti vastahyökkäyksen viime syksynä.

Papin kerrotaan piilottaneen aseita kahteen kätköön, joista toinen sijaitsi kirkkorakennuksen rakennustyömaalla Hersonissa.

14.57: Shoigu väittää Ukrainan kärsineen raskaita menetyksiä

Venäjän valtiollisessa televisiossa on julkaista video kokouksesta, johon osallistui puolustusministeri Sergei Shoigu sekä muuta armeijan korkeaa upseeristoa. Kuvien perusteella kokoukseen osallistui myös Ukrainan armeijan aiemmin kuolleeksi väittämä Venäjän Mustanmeren laivaston komentaja, amiraali Viktor Sokolov.

Puolustusministeri Shoigu väitti videolla, että syyskuun aikana sodassa olisi kuollut yli 17 000 ukrainalaista sotilasta.

Lisäksi Shoigu väittää Ukrainan menettäneen syyskuussa oli 2700 ”asetta”, joiden joukossa on seitsemän amerikkalaista Bradley-taisteluajoneuvoa. 

– Ukrainan asevoimat kärsivät vakavia menetyksiä koko etulinjan mitalla, Venäjän puolustusministeri kertoi.

Hän jatkoi sanomalla, ettei Ukrainan vastahyökkäys ole tuottanut tuloksia.

– Yhdysvallat liittolaisineen jatkavat Ukrainan aseistamista ja Kiovan hallinto lähettää kouluttamattomia sotilaita teurastettaviksi järjettömissä hyökkäyksissä, Shoigu sanoi.

Venäjän hallussa on edelleen reilut 17% Ukrainan kansainvälisesti tunnustetuista alueista. (Reuters)

14.35: Venäjällä sähkökatkoja lähellä Ukrainan rajaa

Venäjällä sähköt ovat katkenneet tänään useista kylistä Kurskin alueella lähellä Ukrainan rajaa. Alueen kuvernöörin mukaan sähkökatkojen syynä oli ukrainalaislennokin tekemä räjähdeisku.

– Ukrainalaislennokki pudotti räjähteen sähkön jakelukeskukseen Snagostin kylässä Korenevskin alueella. Seitsemästä kylästä menivät sähköt. Kukaan asukkaista ei haavoittunut. Korjausmiehistöt aloittavat sähköjen palauttamisen heti kun tilanne sallii, Kurskin kuvernööri Roman Starovoit kertoi.

Snagost sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

Venäjä on toistuvasti syyttänyt Ukrainaa hyökkäyksistä siviilikohteisiin lähellä Ukrainan rajaa. Ukraina ei ole kommentoinut tietoja hyökkäyksistä.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal puolestaan kertoi jo viime viikolla Venäjän aloittaneen hyökkäykset Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan, joka kärsi viime talvena jatkuvista hyökkäyksistä johtuneista vaurioista ja sähkökatkoista.

12.26: Izmajilin satamaan hyökättiin taas

Venäjä on jatkanut viime yönä lennokkihyökkäyksiään Ukrainaan, kertoi Ukrainan armeija. Liki neljästäkymmenestä lennokista ilmatorjunta pudotti 26.

Izmajilin satamakaupunki Etelä-Ukrainassa oli jälkeen iskujen kohteena. Kymmeniä ajoneuvoja vaurioitui iskuissa ja ainakin kaksi ihmistä haavoittui, kertoi Odessan alueen kuvernööri Oleg Kiper.

Izmajilin kautta on toimitettu runsaasti ukrainalaisia maataloustuotteita maailmanmarkkinoille sen jälkeen kun Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuussa.

Izmajil sijaitsee aivan sotilasliitto Naton jäsenmaan Romanian rajan tuntumassa.

11.35: Britannia: Iskut Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan tehneet vakavaa tuhoa

Ukraina on tehnyt viime viikkoina kiihtyvästi iskuja Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan, summaa Britannian puolustusministeriö sodan päivittäiskatsauksessaan.

Venäjän Mustanmeren laivasto on ollut usean merkittävän iskun kohteena viime viikot. Hyökkäykset kulminoituivat iskuihin sen päämajaan 20. ja 22. päivä tätä kuuta. Nämä hyökkäykset ovat olleet tuhoisimpia ja koordinoidumpia kuin sodassa tähän mennessä, puolustusministeriö toteaa.

Iskujen aiheuttamat tuhot ovat olleet ”melkein väistämättä vakavia mutta paikallisia”, näkee ministeriö. Sen mukaan laivasto on yhä kykeneväinen toteuttamaan sodan ajan päätehtäväänsä eli tekemään ohjusiskuja ja partioimaan merellä paikallisesti. Sen sijaan Venäjän laivaston kyky laajempaan alueelliseen partiointiin ja ukrainalaissatamien saarron ylläpitämiseen on heikentynyt.

Lue lisää aiheesta täältä.

Seppo Haaparanta, MTV Uutiset

10.25: Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikutti Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liiketoimintaan vähän

Venäjän-tavarakauppaa harjoittaneiden suomalaisten yritysten kokonaistavaravienti ja -tuonti laskivat lähes heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022, mutta kokonaisuutena sodan taloudelliset vaikutukset näiden yritysten liiketoimintaan ovat jääneet vähäisiksi.

Tämä on päähavainto Datahuoneen vasta julkaistussa raportissa Russian Invasion of Ukraine: Effect on Finnish Companies Trading with Russia.

Venäjän-vientiä harjoittaneiden yritysten kokonaisvienti on laskenut sodan takia kohtalaisesti, mutta sodalla ei ole ollut vaikutuksia näiden yritysten liikevaihtoon ja työntekijämäärään.

Venäjältä tuoneilla yrityksillä on Datahuoneen tiedotteen mukaan ollut muita enemmän vaikeuksia ja niiden liikevaihto ja kokonaistuonti ovat laskeneet verrattuna muihin tuontiyrityksiin.

Tästä huolimatta myöskään tuontiyritykset eivät ole joutuneet pienentämään työntekijämääräänsä.

10.15: IS: Neuvottelut Helsinki-hallin myymisestä kiihtyvät

Entisen Hartwall Arenan eli nykyisen Helsinki-hallin pääomistajat, pakotelistoilta löytyvät oligarkit Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg, ovat antaneet areenalle myyntiluvan, kertoo Ilta-Sanomat.

Kaksikko omistaa areenan äänivaltaiset osakkeet Arena Events Oy:n kautta.

Uutisen vahvistaa Ilta-Sanomille Timtshenkon suomalainen asianhoitaja ja areenan taustayhtiön Helsinki Halli Oy:n hallitukseen kuuluva Kai Paananen.

Areenan myynti jäätyi viime marraskuussa, kun Euroopan Unioni oli nimennyt Venäjän terrorismia tukevaksi valtioksi.

Ilta-Sanomien lähteiden mukaan juuri tämä seikka vei oligarkkien myyntihalut, sillä kaikki heiltä saadut varat voitaisiin täten käyttää Ukrainan auttamiseksi.

8.11: Kolme suomalaisyritystä mustalle listalle

Yhdysvaltain kauppaministeriön mustalle listalle on joutumassa kolme uutta suomalaisyritystä, selviää ministeriön asiakirjaluonnoksesta.

Joukossa ovat Yhdysvaltain valtiovarainministeriön Venäjä-pakotelistalle jo aiemmin tässä kuussa lisätyt Luminor ja Siberica. Kolmas mustalle listalle joutuva yritys on Evolog.

Yhdysvaltain kauppaministeriön mukaan suomalaisyritykset ovat olleet osallisina suunnitelmassa toimittaa komponentteja pietarilaisyritykselle, joka valmistaa Venäjän sotilastiedustelulle drooneja.

Lue lisää täältä.

STT

6.35: ISW: Taistelu Verboven herruudesta jatkuu

Tilanne Verbovessa jatkuu "taktisesti epäselvänä", kertoo ajatushautomo ISW päivittäiskatsauksessaan. Alueella käydään taisteluja Ukrainan pyrkiessä etenemään läntisessä Zaporizhzhjassa.

Aiemmin on raportoitu Ukrainan hyökkäävän muun muassa panssareiden voimalla Verboven alueella. Venäläisjoukkojen on kerrottu tekevän taas omia, ”järjettömiä”, vastaiskujaan aluetta takaisin haluavia ukrainalaisjoukkoja vastaan.

MTV Uutiset, Seppo Haaparanta

Maanantai 25.9.

23.08: Venäläinen olympiaurheilija lisättiin pakotelistalle

Venäläinen telinevoimistelun olympiavoittaja Nikita Nagorni on asetettu Kanadan hallituksen ylläpitämälle pakotelistalle, kertoi olympiaurheilua seuraava Inside The Games -sivusto maanantaina. 

Nagorni on yksi neljästäkymmenestäkahdesta yksityishenkilöstä, jotka lisättiin listalle tuoreimmassa päivityksessä. Listalla olevien henkilöiden varat jäädytetään, eikä heillä ole oikeutta olla yhteydessä kanadalaisiin.

Tokion olympialaisissa joukkuekultaa voittanut ja henkilökohtaisissa lajeissa kaksi pronssia ottanut Nagorni on myös kolminkertainen maailmanmestari ja joukkuehopeamitalisti Rion olympialaisista 2016. 

Hänet on jo aiemmin listattu Ukrainan parlamentin pakotelistalle Venäjän hyökkäyssodan tukemisesta.

Venäjällä urheilun järjestöjohdossa toimiva Nagorni kommentoi pakotteita Telegram-tilillään vaatien poliitikkoja "jättämään urheilun ja urheilun yhtenäisyyteen uskovat rauhaan".

– Ja sanon yhden asian: älkää uskoko provokaatioihin, me olemme tällaisen yläpuolella. Totuus on puolellamme, Nagorni kirjoitti Venäjän uutistoimisto Tassin mukaan, kertoi Inside The Games. (STT)

22.03: Venäjän armeijan väitetään torjuneen ohjushyökkäyksen Sevastopolissa

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä on torjunutohjushyökkäyksen Sevastopolissa. Aiemmin kaupunkiin oli annettu ilmahälytys.

Venäjän asettama Sevastopolin kuvernööri Mihail Razvozhayev kirjoitti Telegram-kanavallaan Venäjän torjuneen ohjushyökkäyksen.

– Alustavien tietojen mukaan ilmapuolustusjoukot ampuivat alas yhden ohjuksen Belbekin lentokentän lähellä, Razvozhayev sanoi Reutersin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat