Yllättävä tulos: Näin Ukrainan sota vaikutti suomalaisyritysten Venäjän-kauppaan

Pakotteista huolimatta kaikki kauppa Venäjän ja Suomen välillä ei ole tyrehtynyt – tällaisia tuotteita itärajan yli tuli syyskuussa 7:15
Katso myös: Pakotteista huolimatta kaikki kauppa Venäjän ja Suomen välillä ei ole tyrehtynyt – tällaisia tuotteita itärajan yli tuli syyskuussa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on tuoreen selvityksen mukaan vaikuttanut Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liiketoimintaan vain vähän.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjän-tavarakauppaa harjoittaneiden suomalaisten yritysten kokonaistavaravienti ja -tuonti laskivat lähes heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022, mutta kokonaisuutena sodan taloudelliset vaikutukset näiden yritysten liiketoimintaan ovat jääneet vähäisiksi.

Tämä on päähavainto Datahuoneen vasta julkaistussa raportissa Russian Invasion of Ukraine: Effect on Finnish Companies Trading with Russia.

Venäjän-vientiä harjoittaneiden yritysten kokonaisvienti on laskenut sodan takia kohtalaisesti, mutta sodalla ei ole ollut vaikutuksia näiden yritysten liikevaihtoon ja työntekijämäärään.

Tuontiyrityksille enemmän vaikutuksia

Venäjältä tuoneilla yrityksillä on Datahuoneen tiedotteen mukaan ollut muita enemmän vaikeuksia ja niiden liikevaihto ja kokonaistuonti ovat laskeneet verrattuna muihin tuontiyrityksiin.

Tästä huolimatta myöskään tuontiyritykset eivät ole joutuneet pienentämään työntekijämääräänsä.

Suomen ja Venäjän välisen kaupan romahtamisesta huolimatta taloudelliset vaikutukset Venäjän-kauppaa harjoittaneisiin suomalaisyrityksiin ovat olleet vähäisiä.

– Venäjän-markkinat eivät luultavasti ole olleet suomalaisille yrityksille kovin tärkeitä, tai sitten yritykset ovat kyenneet korvaamaan Venäjän-kauppaa suuntautumalla muille markkinoille, yksi raportin kirjoittajista, tutkija Max Toikka Datahuoneesta toteaa tiedotteessa.

– Sota on vaikuttanut eniten yrityksiin, jotka harjoittivat Venäjän-tuontia – ja niiden joukossa sellaisiin yrityksiin, joiden riippuvuus Venäjästä on ollut suuri. Nämä yritykset ottivat merkittäviä liiketoimintariskejä, jotka ovat nyt realisoituneet.

Raportti ei suosittele valtiontukien maksamista Venäjän-kauppaa harjoittaneille yrityksille.

– Tutkimustulostemme mukaan ei ole tarvetta tukea yrityksiä, jotka harjoittivat Venäjän-kauppaa, koska sodan taloudelliset vaikutukset näihin yrityksiin ovat olleet keskimäärin vain pieniä.

 

Lue myös:

    Uusimmat