IS: Neuvottelut Helsinki-hallin myymisestä kiihtyneet – "Nyt tilanne on toinen"

Entisen Hartwall Arenan eli nykyisen Helsinki-hallin pääomistajat, pakotelistoilta löytyvät oligarkit Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg ovat antaneet areenalle myyntiluvan, kertoo Ilta-Sanomat

Kaksikko omistaa areenan äänivaltaiset osakkeet Arena Events Oy:n kautta.

– Kyllä, tieto pitää paikkansa. Areenan myynnistä on neuvoteltu viime aikoina aktiivisesti – ja neuvotellaan jatkossakin tiukasti, Timtshenkon suomalainen asianhoitaja ja areenan taustayhtiön Helsinki Halli Oy:n hallitukseen kuuluva Kai Paananen kertoi Ilta-Sanomille.

– Tavallaan tässä ei ole mitään uutta, sillä äänivaltaisten osakkeiden myynnistähän kerrottiin jo Helsinki Halli Oy:n vuosikokouksessa marraskuussa 2022, Paananen sanoi.

Areenan myynti jäätyi viime marraskuussa, kun Euroopan Unioni oli nimennyt Venäjän terrorismia tukevaksi valtioksi. Ilta-Sanomien lähteiden mukaan juuri tämä seikka vei oligarkkien myyntihalut, sillä kaikki heiltä saadut varat voitaisiin täten käyttää Ukrainan auttamiseksi.

– Kuluneen vuoden aikana on varmasti ollut hetkiä, jolloin areenan myyntineuvottelut eivät ole edenneet, mutta nyt tilanne on toinen, Paananen sanoo jutussa.

Samalla mahdollisen kaupan tielle on kuitenkin ilmaantunut uusi ongelma. Tähän asti on ollut tiedossa kaupan vaativan Suomessa sekä ulkoministeriön että Ulosottolaitoksen poikkeusluvan. Oligarkkien löytyessä kuitenkin myös Yhdysvaltain pakotelistalta tarvittaisiin kauppaan myös USA:n viranomaisten lupa. Timtshenko löytyy myös EU:n ja Britannian pakotelistalta.

EU:n pakotelainsäädäntö muuttui toukokuun lopussa, eikä tilanne ole enää vain Suomen viranomaisten käsissä. 

– Poikkeuslupaa kyseisessä tapauksessa ei ole tällä hetkellä mahdollista myöntää, ulkoministeriön pakotetiimin vetäjä Pia Sarivaara lausui.

– Voi olla, että määräaikaa voidaan jatkaa, mutta siihen tarvitaan EU-tason päätös.

Viimeiseksi mainittu voisi tapahtua seuraavan pakotepaketin valmistelun yhteydessä, ilmeisesti vielä tämän syksyn aikana.

Yhtenä mahdollisena vaihtoehtona säilyy yhä se, etteivät venäläisomistajat myy areenaa. Tällöin kysymykseen tulisi valitusaikoineen vuodesta kahteen vievä lunastuslain nojalla tapahtuva pakkolunastus.

Jos areenan myyntineuvottelut edistyvät, ulkoministeriö vahvistaa tahtotilansa hakea jatkoaikaa jo aiemmin voimassa olleelle EU:n poikkeusluvalle.

Areenan ostajaehdokkaisiin ovat lukeutuneet ainakin St1:n omistaja Mika Anttonen, amerikkalainen tapahtumajätti ASM Global sekä saksalainen tapahtumakonserni CTS Eventim.

Viime viikolla MTV Urheilu kertoi Helsinki Halli Oy:n maksaneen heinäkuussa erääntyneen maanvuokraeränsä Helsingin kaupungille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja