Britannia: Kremlin valta Mustallamerellä vapisee

Ukrainan ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohtaan tallentui silminnäkijän videolle 0:15
Katso myös: Ukrainan ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohtaan tallentui silminnäkijän videolle.

Ukrainan onnistuneet iskut Venäjän laivastoa ja sen päämajaa vastaan Krimillä ravistelevat Kremlin valtaa Mustallamerellä.

Ukraina on tehnyt viime viikkoina kiihtyvästi iskuja Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan, summaa Britannian puolustusministeriö sodan päivittäiskatsauksessaan.

Venäjän Mustanmeren laivasto ja sen päämaja ovat olleet usean merkittävän iskun kohteena viime viikkoina, erityisesti 20. ja 22. päivä tätä kuuta. Nämä hyökkäykset ovat olleet tuhoisimpia ja koordinoidumpia kuin sodassa tähän mennessä nähdyt, puolustusministeriö toteaa.

Iskujen aiheuttamat tuhot ovat olleet "melkein väistämättä vakavia mutta paikallisia", näkee ministeriö.

Brittiministeriön mukaan Venäjän laivasto on yhä kykeneväinen toteuttamaan sodan ajan päätehtäväänsä eli tekemään ohjusiskuja ja partioimaan merellä paikallisesti. Sen sijaan Venäjän laivaston kyky laajempaan alueelliseen partiointiin ja ukrainalaissatamien saarron ylläpitämiseen on iskujen seurauksena heikentynyt.

Osoitus iskukyvystä

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Mustallamerellä, ja kaukaa tehdyt iskut Krimin laivastotukikohtaan ovat osoitus maan kasvaneesta iskukyvystä. Ukraina on käyttänyt enenevässä määrin pitkän kantaman ohjuksia iskien syvälle Venäjän miehittämälle alueelle.

Venäjän Mustanmeren laivaston päämajan räjähdyksessä Krimillä oli kyse nimenomaan ohjusiskusta. Ukrainan mukaan iskussa kuoli suuri määrä Venäjän päällystöä, mukaan lukien koko Mustanmeren laivaston komentaja, amiraali Viktor Sokolov. Venäjä on väittänyt yhden henkilön kuolleen iskussa. 

Brittiministeriön mukaan Mustallamerellä onkin nyt käynnissä niin sanottu pitkän kantaman iskujen sota. Tämä tulee ministeriön mukaan pakottamaan Venäjän reagoimaan Ukrainan tekemisiin.

Tilanne on Kremlille hankala paitsi itse sodan kannalta, myös symbolisesti. Ukrainan onnistumiset alleviivaavatkin brittiministeriön mukaan sen sotavoimien kykyä ravistella Venäjän Krimin tukikohdasta käsin levittämää merimahtia.

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Mustallamerellä – Pekka Toveri arvioi sotatilannetta 6:19
Katso myös: Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Mustallamerellä – Pekka Toveri arvioi sotatilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat