Taina laihdutti 52 kiloa – lääkärin tuomio herätti muutokseen: "Olo alkoi olla tukala"

Huikean elämäntapamuutoksen tehnyt nainen kertoo oppineensa ennen kaikkea sen, kuinka tärkeä asia itsestä huolehtiminen oikein on.

Vuonna 2010 työterveystarkastuksessa kävi ilmi, että Taina Lannen verensokeri- ja maksa-arvot olivat koholla. Lääkärin lausuma toteamus siitä, että ilman painonpudotusta nainen tulisi hyvin todennäköisesti sairastumaan tyypin 2 -diabetekseen, oli naiselle viimeinen pisara. Elämäntapojen oli muututtava.

– Olin kyllä jo muutaman kuukauden ennen sitä hetkeä miettinyt, että jotain täytyy tehdä tai muuttua, koska olo alkoi olla niin tukala. En esimerkiksi pystynyt enää kunnolla solmimaan kengännauhoja, kun vatsa oli tiellä. Lisäksi väsytti koko ajan, enkä jaksanut töiden jälkeen tehdä mitään, Lanne kertoo.

Sinä hetkenä, kun nainen päätti laittaa elämänsä kuntoon, vaaka näytti 132 kilon lukemaa. Tähän lukemaan ei enää ole ollut paluuta. 

Kuntosalille liittyminen toi elämään paljon hyvää

Lanne kertoo kilojen kertyneen hänen vartaloonsa pikkuhiljaa jo lapsuudesta lähtien. Vaikka Lanne kertoo olleensa lapsesta asti isokokoinen, aivan kuten lähes kaikki muutkin suvun naiset, varsinainen lihominen alkoi varhaisteini-iässä koettujen vaikeuksien myötä. Lannen ollessa 12-vuotias naisen äiti sairastui MS-tautiin, mikä mullisti koko perheen elämän kertaheitolla.

– Kannoin vastuuta ja huolta liikaa sen ikäiseksi, ja opin lääkitsemään suruani ruoalla, Lanne kertoo.

Tunnesyömisen myötä kiloja kertyi vuosien varrella pikkuhiljaa lisää, eikä matkan varrella koettu koulukiusaaminen auttanut asiaa lainkaan.

Kun päätös elämäntaparemontista oli tehty, naisen elämäntavat muuttuivat melko nopeaan tahtiin. Työterveyslääkärin ohjaamana nainen pääsi ravitsemusterapeutille, ja sen myötä tammikuussa 2011 kunnalliseen laihdutusryhmään, jossa keskityttiin etenkin tunnesyömiseen ongelmiin ja säännöllisen ateriarytmin tärkeyteen.

Samana vuonna laihdutusryhmään liittymisen kanssa nainen asteli ensimmäistä kertaa elämässään myös kuntosalille, mikä muodostui erinomaiseksi päätökseksi.

– Liikunnasta tuli hyvin nopeasti uusi ilon aihe ja stressinhallintakeino elämääni, Lanne kertoo. 

Taina uskoo: Ihminen ei ole koskaan valmis 

47 kiloa oli alkuperäinen, laihdutusryhmän lääkärin määrittelemä painonpudotustavoite. Noin kolme vuotta sitten Lannen paino jumittui vuodeksi 95 kilon lukemaan, mutta personal trainerin avustuksella kilot lähtivät liikkeelle, ja pian vaaka näyttikin jo 15 kiloa pienempää lukemaa.

Viime vuonna nainen saavutti normaalipainon, ja pudotettuja kiloja viimeisten vuosien aikana on karissut enemmän kuin alkuperäinen tavoite oli – peräti 52 kiloa. Vaikka kilotavoite on täyttynyt, edessä odottavat uudet haasteet.

– Tällä hetkellä tavoitteenani on kehonkoostumuksen muuttaminen lihaksikkaammaksi, juoksumatkan pidentäminen ja voiman kasvattaminen. Tykkään ajatuksesta, että ihminen ei ole koskaan valmis, ja aina löytyy uusia haasteita, Lanne kertoo ja uskoo tulevaisuudessa osallistuvansa johonkin juoksutapahtumaan.

Lihasmassan ja juoksukunnon kasvattamisen lisäksi viime vuosina tavoitelistalle on tullut myös ulkonäöllisiä tavoitteita. Ensi kesänä nainen aikoo toteuttaa pari vuotta mielessä kyteneen haaveen bikinien päälle pukemisesta.

– Ja kyllä se lupaus toteutuu ensi kesänä, nyt alkaa pikkuhiljaa itseluottamusta olla tarpeeksi, 43-vuotias nainen kertoo. 

Karisseet kilot ovat tuoneet elämään rohkeutta

”Ankea” on sana, jolla Lanne kuvailee nyt viisikymmentä kiloa hoikempana entistä elämäänsä.

– Välillä tuntuu, etten tunnista edes itse itseäni vanhoista kuvista, tai pysähdyn ihmettelemään, kuinka hyvältä elämä nykyään tuntuu. Olen todella kiitollinen ja onnellinen jokaisesta päivästä. Ja olen paljon itsevarmempi kuin ennen.

Entiseen elämään verrattuna Lanne kertoo olevansa huomattavasti energisempi kuin ennen, ja nykyisin paikallaan pysyminen tuottaa enemmän haasteita kuin liikkumaan lähteminen. Fyysisen muutoksen ja hyvänolon lisäksi Lanne kertoo nykyisin tarttuvansa rohkeammin haasteisiin ja kohtaamisiin, joita elämä eteen kuljettaa.

– Ennen en oikein innostunut mistään ja suorastaan pelkäsin uusien ihmisten tapaamista tai sosiaalisia tilanteita. Nykyisin taas nautin niistä koko ajan yhä enemmän. Olen paljon avoimempi ja rohkeampi ja innostun helposti uusista asioista, Lanne iloitsee.

Viimeisten kahdeksan vuoden aikana Lanne kertoo oppineensa etenkin sen, että itsestä kannattaa ja pitää pitää huolta. Liikunta on naisen mukaan paras ”mielialalääke”, jota hän suosittelee aivan kaikille.

– Loppujen lopuksi ihminen ei myöskään jaksa huolehtia läheisistään, jos ei pidä itsestään huolta. Terve itsekkyys kannattaa, ja jokainen ihminen tarvitsee omaa aikaa, Lanne neuvoo.

Tainan 5 vinkkiä elämäntapamuutoksesta haaveileville

1) Laita ruokarytmi kuntoon. Säännöllinen ruokarytmi takaa, ettei liian kova nälkä pääse yllättämään. Liikkeelle pääsee noudattamalla lautasmallia ja lisäämällä ruokavalioon kasviksia.

2) Yritä löytää liikuntalaji, josta oikeasti pidät. Se tukee pitkällä tähtäimellä elämäntapamuutosta ja auttaa myös painonhallinnassa.

3) Tee muutoksia siihen tahtiin, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Yritä minimoida stressi. Ota itsellesi omaa aikaa.

4) Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä, jotka tukevat sinua.

5) Liity laihdutusryhmään tai palkkaa personal traineri. Ammattilaisen ohjeet ja neuvot ovat aina tervetulleita. Itse ei osaa, eikä tarvitse hallita kaikkea.

***

1:29

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja