Kirsi laihdutti parissa vuodessa yli 50 kiloa: "Elämä on muuttunut täysin erilaiseksi ja niin paljon paremmaksi"

Ylipaino on kahden lapsen äidin mukaan pahin asia, jonka hän on elämänsä aikana kokenut. Muutamassa vuodessa yli 50 kiloa laihduttanut nainen kertoo laihdutusprojektin muuttaneen hänen elämänsä täysin. 

Kun 44-vuotiaan Kirsi Lavikaisen vaaka näytti 112 kiloa, 158-senttinen nainen teki päätöksen; hänen oli pakko ryhtyä pudottamaan painoaan. Vaikka juuri toisen lapsensa synnyttänyt nainen tiesi painoa tulleen lisää, vaa’an lukema tuli hänelle todellisena järkytyksenä.

– Vaa’an lukema oli ihan uskomaton. Painoin saman verran kuin ex-mieheni siihen aikaan, olimme samoissa lukemissa. Ajattelin, että en voi oikeasti olla näin painava, Lavikainen kertoo laihdutuspäätöksen syntyhetkistä.

Ensimmäisen lapsen jälkeen Lavikainen kertoo hoikistuneensa entisestään, mutta vuosi ja neljä kuukautta myöhemmin syntyneen toisen lapsen jälkeen kilot jatkuivat kertymistään vielä synnytyksen jälkeenkin. Raskauskilojen lisäksi painoa kerryttivät huonosti nukutut yöt, jatkuva syöminen, suklaa ja liikkumattomuus. Kiinnostus omaa ulkonäköä kohtaan hiipui koko ajan, eikä kotoa tehnyt mieli poistua kuin ruokakauppaan. 

– En oikeastaan katsonut peiliin ollenkaan. Pidin samoja vaatteita päällä ja olin niin keskittynyt lapsiin ja kotiasioiden hoitamiseen, etten välittänyt siitä miltä näytin. En meikannut enkä pitänyt huolta itsestäni. En pitänyt itseäni hyvännäköisenä ja itseinho valtasi mielen aina kun näin itseni peilistä.

Olon parantuminen motivoi ulkonäköä enemmän

Vaa’an lukeman herättämänä Lavikainen teki ruokavalioonsa kerralla totaalisen muutoksen; herkut ja karkit vaihtuivat kevyisiin ruokiin ja runsaaseen veden juomiseen.

– Ryhdyin myös liikkumaan ja kävelemään yhä enemmän. En vain käynyt siellä kaupassa, vaan lähdin ulos lasten kanssa ja kävelimme pitkiäkin lenkkejä vaunujen kanssa.

"Kaiken tein yksin, niin laihdutuksen kuin lastenhoidon."

Toisin kuin moni muu laihdutusprojektiin ryhtynyt, Lavikainen ryhtyi projektiin täysin yksin ottamalla itse selvää sopivista ruoka-aineista ja ruoka-ajoista. Matkan varrella tullut ero jätti naisen yksin paitsi laihdutuksen, myös pienten lasten kanssa.

– Olen itse tehnyt kaiken. Toinen lapsista on vielä erityislapsi ja tarvitsi silloin puheterapiaa. Kävimme kävellen joka paikassa ja siitäkin tuli liikkumista. Autoa meillä ei ole ollut käytössä ollenkaan. Kaiken tein yksin, niin laihdutuksen kuin lastenhoidon.

Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan saaneet naista luovuttamaan, vaan jatkamaan kohti päämääräänsä. Vaikka repsahduksia matkan varrella tulikin, nainen kertoo ottaneensa ne luonnollisena asiana, jotka seurasivat usein nälästä tai väsymyksestä. Suuri painonpudotus vaatii kovaa tahtoa, ja sitä tältä naiselta löytyi.

– Olen luonteeltani kontrollifriikki, ja jos olen päättänyt jostain asiasta, teen sen sitten kunnolla. Ja kun huomasin muutosta tapahtuvan, en senkään takia halunnut lipsua, vaan mennä täysillä kohti tavoitetta, Lavikainen kertoo.

Parhaimpana motivaattorina matkan varrella toimi ennen kaikkea oma hyvä olo.

– Minulla oli kevyt ja energinen olo, jaksoin tehdä kaikkea ja olin paljon iloisempi. Olin ennen todella väsynyt ja huonossa kunnossa, mutta kun niitä kiloja alkoi lähteä, olo muuttui niin ihanaksi, että ajattelin tämän olevan tosi hyvä juttu. Hyvä olo oli se ykkösjuttu ja ulkonäkö tuli vasta toisena.

Parissa vuodessa nainen sai painonsa pudotettua 112 kilosta 59 kiloon, joka oli naisen mukaan ehkä hieman liiankin vähän. Vaikka yksi päätös johti asetettuun tavoitteeseen, Lavikaisen mukaan matkaa ei todellakaan voi kuvailla helpoksi. Fyysisen työn lisäksi projekti vaati paljon myös henkiseltä puolelta. Laihdutuksen ja päämäärän tuli pysyä mielessä koko ajan, eikä hellittänyt voinut hetkeksikään. Matkan haastavuuden vuoksi Lavikainen toteaakin, ettei haluaisi missään nimessä ryhtyä projektiin uudelleen. Yksi kerta riitti todella hyvin.

– Se on valtavan iso juttu pudottaa painoa, eikä kyse ole ainoastaan fyysisestä, vaan myös henkisestä puolesta. Silloin kun painoin 59 kiloa ja katsoin itseäni peilistä, en tajunnut, että olin pudottanut painoa niin paljoa. Sen käsittely vei todella paljon aikaa.

Takaisin hiipineistä kiloista aiotaan päästä eroon

Vaikka matka oli pitkä kaikkine haasteineen, lopputulos on kuitenkin ollut enemmän kuin palkitseva. Yli 50 kilon painonpudotus ei ole muuttanut ainoastaan ulkonäköä, vaan naisen koko elämän.

– Elämä on muuttunut täysin erilaiseksi ja niin paljon paremmaksi, kuin vain voi kuvitella.

Kokonaisvaltaisesta muutoksesta kertoo se, että kilojen myötä myös parikymppisestä asti mukana kulkenut paniikkihäiriö hävisi naisen elämästä ilman lääkkeitä. Lavikainen uskoo terveellisillä elämäntavoilla ja parantuneella itseluottamuksella olleen osansa asiaan.

Projekti on muuttanut myös naisen ajatusmaailmaa. Nykyisin nainen kertoo arvostavansa aiempaa enemmän terveellisiä elämäntapoja ja liikuntaa. Oppia on tullut myös siitä, että kuinka tärkeä asia itsestä huolehtiminen on jaksamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

– Myös poikien kanssa jaksaa touhuta ja siitä tekemisestä nauttii. Minulle on myös vahvistunut ajatus siitä, etten enää koskaan halua olla ylipainoinen. Se oli kaikkein pahinta, mitä on koskaan ollut.

"Vaikka tulisikin repsahduksia, se on täysin luonnollista."

Kolme vuotta sitten saadun laihdutusprojektin päätöksen jälkeen nainen hylkäsi vaa’an pitkäksi aikaa, useammaksi vuodeksi. Noin kuukausi sitten esiin jälleen kaivettu vaaka näytti kilojen kertyneen takaisin yhdeksän kiloa hoikimpiin aikoihin verrattuna. Nyt naisen tavoitteena onkin pudottaa uuteen vuoteen mennessä viisi kiloa ja päästä omasta mielestään täydelliseen lukemaan, 63 kiloon.

– Olen palannut laihdutusajan ruokavalioon ja syön tietyn väliajoin tietynlaista ruokaa. Nyt kun on mennyt kolme viikkoa, olen saanut kaksi kiloa pois. Tiedän, mitä kroppani kaipaa ja vaatii, ja tiedän mitä pitää syödä ja miten treenata, Lavikainen kertoo.

– Tämä tuntuu nyt helpolta, kun kiloja on pudotettavana alle kymmenen viidenkymmenen sijaan.

Kaikkia isosta painonpudotuksesta haaveilevia nainen haluaa kannusta tsemppaamaan itseään, vaikka välillä eteen tulisikin vaikeita hetkiä.

– Vaikka tulisikin repsahduksia, se on täysin luonnollista. Kukaan ei ole täydellinen, nainen muistuttaa.

***

1:29

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja