Mainos

Taifuuni Hagibis iski Japaniin ennennäkemättömän voimakkaana – suomalainen Samu jumissa Tokiossa: "Oli järkytys, kun ei näkynyt ristinsielua"

2:07
Video: Taifuuni Hagibis on aiheuttanut tulvia Japanissa.

Voimakas taifuuni Hagibis saavutti Japanin pääsaari Honshun itärannikon lauantain iltaseitsemältä paikallista aikaa. Viranomaiset antoivat Japaniin korkeimman luokan katastrofivaroituksen. Tuuli on puuskissa puhaltanut jopa 60 metriä sekunnissa.

Taifuuni on aiheuttanut tulvia ja maanvyöryjä, joiden seurauksena ainakin yhdeksän ihmistä on kateissa. Yli 70 ihmistä on loukkaantunut.

Yksi ihminen kuoli jo ennen taifuunin rantautumista Chiban alueella Tokion itäpuolella, kun myrskytuulet kaatoivat pienen kuorma-auton. Gunmassa Tokion pohjoispuolella kuoli toinen ihminen, joka jäi maanvyöryn alle.

Chibassa tuulet myös vaurioittivat useampia taloja ja tuhosivat yhden asuintalon. Yli seitsemää miljoonaa ihmistä on kehotettu jättämään kotinsa.

Tokion kadut tyhjinä

Hagibis on ensimmäinen Honshulle iskevä, erittäin voimakkaaksi luokiteltu taifuuni vuonna 1991 aloitetun luokittelun aikana.

Voimakkuutensa lisäksi taifuuni on myös poikkeuksellisen suuri. Japanin ilmatieteenlaitokselta on kerrottu, että taifuuni on aiheuttanut ennennäkemättömän kovia sateita. Laajoille alueille on annettu varoituksia niin voimakkaista tuulista ja voimakkaasta aallokosta kuin maanvyöryistä ja tulvistakin.

Oululainen Samu Majabacka oli viikonloppumatkalla Tokiossa ja kertoi STT:lle, että myöhään lauantai-iltana kovimmat tuulet tuntuivat olevan jo ohi ainakin Tokiossa. Etelä-Korean Busanissa opiskelijavaihdossa oleva Majabacka kertoi, että aamulla jättikaupungissa oli ollut hyvin vähän väkeä liikkeellä.

– Oli kyllä vähän järkytys, kun ei näkynyt oikein ristinsielua, hän sanoi.

Hotelli jakoi vierailleen vesipulloja ja tiedotuslapun, jossa kerrottiin lähestyvästä myrskystä. Illallisella piti käydä naapurihotellissa, sillä omasta hotellista ruoka ehti loppua, Majabacka kertoi.

Majabacka kertoi toivovansa, että myrsky yön aikana laantuisi ja että hän ja tyttöystävä pääsisivät sunnuntaina käymään ulkonakin.

–  Ettei tarvitsisi vain hotellin seiniä katsella. Vaikkapa Disney Worldiin tai Sea Worldiin, hän suunnitteli.

Liikennekaaos sekä maalla että ilmassa

Japaniin iskee vuosittain keskimäärin 20 taifuunia, mutta ne aiheuttavat harvoin merkittäviä häiriöitä pääkaupungissa Tokiossa. Nyt kuitenkin myös Tokion seutu on taifuunin reitillä.

Tokioon on ennustettu vuorokauden sademääräksi noin puolta metriä. Vielä enemmän sadetta on saamassa Tokain alue Tokion länsipuolella.

Tiedossa on myös liikennekaaos. Lähes 2 000 lentoa on peruttu, joista 260 on kansainvälisiä lentoja. Myös monet luotijunayhteydet Tokiosta on peruttu, ja monet ruokakaupat ovat suljettuina. Perjantaina monen kaupan hyllyt tyhjenivät, kun japanilaiset kävivät ostamassa tarvikkeita taifuunin lähestyessä.

Autonvalmistajista esimerkiksi Toyota ja Honda ovat sulkeneet tehtaansa lauantaiksi.

Tokion Disneyland ensimmäistä kertaa historiassaan suljettuna

Hagibis on sekoittanut myös urheilutapahtumien aikatauluja. Formula 1:n Japanin gp:n aika-ajot on jo siirretty sunnuntaille ja kaksi Japanissa pidettävien rugbyn MM-kisojen ottelua on peruttu.

Vaarassa on myös sunnuntainen rugbyn MM-ottelu Japanin ja Skotlannin välillä. Ottelun peruminen veisi Skotlannin jatkomahdollisuudet, ja Skotlannin rugbyliitto on uhannut oikeustoimilla, jos ottelu perutaan.

Tokion Disneyland puolestaan on lauantaina ensimmäistä kertaa historiassaan koko päivän suljettuna taifuunin takia.

Taifuuni Faxai iski Chiban alueelle syyskuussa. Tuolloin kaksi ihmistä kuoli ja yli 36 000 kotia kärsi tuhoja. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja