Mainos

Jättimyrsky Hagibis jätti jälkeensä valtavat tuhot Japanissa – kuolleiden määrä jo 35

2:07

Japanin uutistoimisto Kyodon mukaan taifuuni Hagibisin riehunnan seurauksena on kuollut ainakin 35 ihmistä. Sunnuntaina iltapäivällä kateissa oli vielä 17 ihmistä. Televisiokanava NHK:n mukaan noin 170 ihmistä on loukkaantunut.

Myrsky siirtyi sunnuntaiaamuna merelle, mutta työt ihmisten pelastamiseksi tulvien keskeltä jatkuvat. Osa kuolonuhreista joutui maanvyöryjen alle, osa taas joutui tulvavesien viemäksi, kun joet tulvivat yli äyräidensä. Pääkaupunki Tokio säästyi suuremmilta vahingoilta, mutta sitä ympäröivillä alueilla taifuunin tuhot ovat mittavat.

Hagibisin lähestyessä viranomaiset varoittivat asukkaita varautumaan myrskyyn, mikä sai ihmiset tyhjentämään supermarketien vesihyllyt ja hamstraamaan ruokaa.

Yhtenä viime vuosien voimakkaimmista taifuuneista pidetty Hagibis rantautui Japanin pääsaaren Honshun itärannikolle lauantai-iltana. Taifuuni toi mukanaan jopa 60 metriä sekunnissa puhaltaneita myrskytuulia, mutta etenkin tunteja jatkunut kaatosade aiheutti tuhoja.

Sade aiheutti laajoilla alueilla tulvia ja maanvyöryjä. Tuhot voivat lähipäivinä paheta, kun sateista paisuneet joet tulvivat. Sähköt olivat poikki yli 200 000 kotitaloudessa.

Kymmenettuhannet pakenivat kodeistaan

Hagibis aiheutti Tokion alueella liikennekaaoksen. Kaikki lennot Tokion alueella peruttiin, samoin suurin osa junavuoroista. Junaliikenne palautui sunnuntaina asteittain ennalleen.

Yli seitsemälle miljoonalle ihmiselle oli annettu lauantaihin mennessä evakuointimääräys. Sen noudattaminen ei ollut pakollista, mutta kymmenettuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan valtion järjestämiin suojatiloihin.

Japanin keskiosassa entisessä talviolympiakaupungissa Naganossa tulvapadon pettäminen sai vedet tulvimaan asuinalueelle. Vesi nousi asuintaloissa jopa toiseen kerrokseen asti. Armeijan helikopterit ovat olleet pelastamassa ihmisiä asuntojensa parvekkeilta.

Taifuuni sekoitti myös urheilutapahtumien aikatauluja. Jo myrskyn lähestyessä formula 1:n Japanin gp:n aika-ajo Suzukassa siirrettiin lauantailta sunnuntaiaamulle, ja kaksi rugbyn MM-ottelua peruttiin. Sunnuntaiaamuna rugbyn MM-kisojen järjestäjät ilmoittivat myös kolmannen ottelun perumisesta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja