Mainos

NHK: Japanissa supertaifuuni Hagibis on vaatinut yli 20 kuolonuhria – pelastustyöt jatkuvat, monet kadonneista joutuivat tulvavesien vietäviksi

1:41
F1-toimittaja Mervi Kallio raportoi MTV Uutisille eilen olosuhteista paikan päällä

Japanin yleisradioyhtiö NHK:n mukaan 24 ihmistä on kuollut taifuuni Hagibisin takia Japanissa. Maan viranomaiset sen sijaan ovat ilmoittaneet kuolleiden määräksi 14 ja kateissa olevien määräksi 11 ihmistä.

Osa kuolonuhreista joutui maanvyöryjen alle, osa taas joutui tulvavesien viemäksi kun joet tulvivat yli äyräidensä. NHK:n mukaan noin sata ihmistä on loukkaantunut.

Myrsky siirtyi sunnuntaiaamuna merelle, mutta työt ihmisten pelastamiseksi tulvien keskeltä jatkuvat. Pääkaupunki Tokio säästyi suuremmilta vahingoilta, mutta sitä ympäröivillä alueilla taifuunin tuhot ovat mittavat.

Yleisradioyhtiö NHK:n mukaan noin sata ihmistä on loukkaantunut. 

Tuuli puhalsi jopa 60 metriä sekunnissa

Yhtenä viime vuosien voimakkaimmista taifuuneista pidetty Hagibis rantautui Japanin pääsaaren Honshun itärannikolle lauantai-iltana seitsemältä paikallista aikaa.

Taifuuni toi mukanaan jopa 60 metriä sekunnissa puhaltaneita myrskytuulia, mutta etenkin tunteja jatkunut kaatosade aiheutti tuhoja. Sade aiheutti laajoilla alueilla tulvia ja maanvyöryjä.

Ensimmäinen kuolonuhri tuli jo ennen myrskyn varsinaista rantautumista, kun myrskytuulet kaatoivat pienen kuorma-auton Chibassa Tokion itäpuolella ja autoa kuljettanut mies kuoli. Yksi mies kuoli maanvyöryssä Tokion pohjoispuolella, ja Kawasakissa kuusikymppinen mies löydettiin kuolleena veden valtaamasta kodistaan. Lisäksi yksi nainen kuoli maanvyöryn tuhottua hänen kotinsa Samigaharassa Tokion lounaispuolella.

Sunnuntaiaamuun mennessä myrsky oli heikentynyt ja palannut merelle.

Kymmenettuhannet pakenivat kodeistaan

Hagibis aiheutti Tokion alueella liikennekaaoksen. Kaikki lennot Tokion alueella peruttiin, samoin suurin osa junavuoroista.

Yli seitsemälle miljoonalle ihmiselle oli annettu lauantaihin mennessä evakuointimääräys. Sen noudattaminen ei ollut pakollista, mutta kymmenettuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan valtion järjestämiin suojatiloihin.

Japanin keskiosassa entisessä talviolympiakaupungissa Naganossa tulvapadon pettäminen sai vedet tulvimaan asuinalueelle. Vesi nousi asuintaloissa jopa toiseen kerrokseen asti. Armeijan helikopetrit ovat olleet pelastamassa ihmisiä asuntojensa parvekkeilta.

Taifuuni sekoitti myös urheilutapahtumien aikatauluja. Jo myrskyn lähestyessä formula 1:n Japanin gp:n aika-ajo Suzukassa siirrettiin lauantailta sunnuntaiaamulle, ja kaksi rugbyn MM-ottelua peruttiin. Sunnuntaiaamuna rugbyn MM-kisojen järjestäjät ilmoittivat myös kolmannen ottelun perumisesta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja