Tahko Pihkala valmensi, kansa käveli ja Ruotsi hävisi – pystytkö samaan kuin menneet sukupolvet?

80 vuotta sitten suomalaiset ja ruotsalaiset ottivat toisistaan mittaa Maaottelumarssilla. Suomi voitti kilpailun ylivoimaisesti, kun 1 507 111 suomalaista osallistui marssiin.

Nyt marssitaan taas, entisen menestysmarssin juhlavuoden merkeissä.

Suomen Ladun ja Tahko Pihkala -seuran järjestämä Kävelykipinä-kampanja haastaa kaikki suomalaiset kävelemään 4.-25. toukokuuta maaottelumarssin hengessä ja kävelykilometrikisassa pitkälle syksyyn.

Alkuperäisessä Ruotsin heittämässä haasteessa vuonna 1941 naisten ja tyttöjen matka oli kymmenen kilometriä, jonka kävelemiseen oli aikaa 1 tunti ja 40 minuuttia. Miesten ja poikien haastematka oli 15 kilometriä, joka piti kävellä ajassa kaksi tuntia 20 minuuttia. 

Kävelykampanjassa kysytäänkin, pystytkö sinä samaan kuin menneet sukupolvet. Moni ei pysty.

– Kansan kunto oli silloin kova, sanoo liikuntaneuvos Tuomo Jantunen.

Nykyään suomalaiset eivät ole yhtä kovassa kunnossa kuin vuonna 1941.

– Nyt haluamme, että Suomen kansa nostaisi kuntonsa taas samalle tasolle kävellen. Kävely on erinomaista kuntoliikuntaa, tähdentää Jantunen.

Vuonna 1941 suorituksia otettiin vastaan 4.-25. päivä toukokuuta. 

– Jos ei päässyt tavoiteaikaan, suoritus hylättiin, mutta uudestaan sai yrittää, kertoo Jantunen 80 vuoden takaisista säännöistä.

1 507 111 suomalaista suoritti haasteen hyväksytysti. Suomi voitti Ruotsin ylivoimaisesti.

Kävelykipinä ja kävelykilometrikisa

Vanhan maaotteluhaasteen rinnalla järjestetään myös kävelykilometrikisa, joka jatkuu lokakuun loppuun asti. Siinä on tarkoitus kävellä mahdollisimman paljon ja merkitä kertyneet kilometrit tapahtuman omalle nettisivulle kavelykilometrikisa.fi. 

Suomen Latu ja Tahko Pihkala -seura kannustavat suomalaisia kävelemään ja keräämään omia kävelyjoukkueita. Vaikka kisa on hädin tuskin alkanut, on kilometrejä kirjattu jo niin paljon, että ne ulottuvat päivän tasaajalle.

– Tavoitteena on kävellä kuuhun ja takaisin, kertoo Jantunen.

– Haasteet ottavat hyvin tuulta siipiensä alle täällä Suomessa. Sen me olemme tässä Kävelykipinässä huomanneet, iloitsee Jantunen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja