Yksi oire kuvausreissulla havahdutti, brittijuontajalla todettiin keuhkosyöpä – myös nämä neljä merkkiä voivat viestiä vaarallisesta sairaudesta

Näillä keinoilla tupakasta voi päästä irti 8:19
KATSO MYÖS: Tupakointi on keuhkosyövän merkittävä riskitekijä. Katso videolta vinkit keinoihin, jotka auttavat pääsemään eroon sauhuttelusta.

Brittijuontaja kertoo yhden oireen ohjanneen hänet lääkärin pakeille.

Englantilainen tv-juontaja Jonnie Irwin, 48, paljastaa sairastavansa parantumatonta syöpää Hello-lehden haastattelussa. Irwinin mukaan keuhkosyöpä on levinnyt jo aivoihin.

Mies kertoo havainneensa ensimmäisen oireen sairaudesta kuvatessaan  Unelma-asunto auringon alta-sarjaa Italiassa elokuussa 2020. Irwin kertoo näkökenttänsä sumentuneen kesken autolla ajon.

– Viikossa siitä, kun lensin takaisin kuvaamasta, minulle annettiin kuusi kuukautta elinaikaa, Irwin muistelee Hello-lehdelle. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lääkkeet ja kemoterapia ovat kuitenkin auttaneet pidentämään Irwinin elinaikaa samalla, kun mies on jatkanut töiden tekoa kuntonsa mukaan.

– En tiedä, kuinka paljon aikaa minulla on jäljellä, mutta yritän pysytellä positiivisena, ja asenteeni on se, että elän syövän kanssa, en kuole siihen.

Vain pieni ryhmä ihmisiä on tiennyt hänen diagnoosistaan, mutta nyt brittijuontaja on halunnut puhua sairaudestaan avoimesti. Mies toivoo inspiroivansa ihmisiä ottamaan kaiken irti jokaisesta päivästä.

– Jonain päivänä tämä saavuttaa minut. Mutta teen kaiken, minkä voin, pitkittääkseni tuota päivää niin pitkään kuin mahdollista. Olen sen velkaa Jessille ja pojillemme.

Irwinillä on vaimonsa Jessican, 40, kanssa kolme poikaa: 3-vuotias Rex ja 2-vuotiaat kaksoset Rafa ja Cormac.

Irwin sanoo, että siinä missä joillain hänen asemassaan olevilla ihmisillä on toivomuslistoja asioista, joita tehdä ennen kuolemaan, hän itse haluaa vain tehdä niin paljon kuin hän perheensä kanssa voi.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä – tupakointi tavallisin aiheuttaja

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä, ja Irwinin kotimaassa Englannissa keuhkosyöpä aiheuttaa eniten syöpäkuolemia. Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivusto kertoo, että Suomessa keuhkosyöpään sairastuu vuosittain 2800 suomalaista, ja se on Suomessakin kolmen yleisimmän syövän joukossa niin naisten kuin miestenkin keskuudessa.

Keuhkosyöpä on ensisijaisesti iäkkäiden ihmisten tauti, sillä vain 10 prosenttia keuhkosyövistä todetaan alle 60-vuotiaille. Paikallinen keuhkosyöpä on mahdollista hoitaa, mutta levinneen keuhkosyövän ennuste on tavallisesti huono. Tämän vuoksi onkin tärkeää saada diagnoosi ajoissa.

Tavallisin keuhkosyövän aiheuttaja on tupakointi, joka aiheuttaa noin 90 prosenttia koeuhkosyövistä. Tupakoitsijan riski sairastua keuhkosyöpään onkin noin 15–30 kertaa suurempi kuin tupakoimattoman, joskin myös tupakoimaton voi sairastua. Myös passiivinen tupakointi suurentaa sairastumisriskiä. On hyvä muistaa, että tupakoinnin lopettaminen pienentää riskiä: kymmenen vuotta lopettamisesta riski on jo merkittävästi pienentynyt, mutta toki edelleen suurempi kuin niillä, jotka eivät koskaa ole tupakoineet.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että tupakoinnin lopettaneet keuhkosyöpään jo sairastuneet elivät keskimäärin 22 kuukautta pitempään kuin tupakointia jatkaneet. Heidän keuhkosyöpänsä myös etenivät hitaammin. Yhteys havaittiin riippumatta siitä, miten paljon ja pitkään potilas oli tupakoinut. Tulokset osoittavat, että jopa keuhkosyöpään sairastumisen jälkeen tupakoinnin lopettamisesta on huomattavaa hyötyä.

Videolla keuhkosyöpään sairastunut Paula kertoo tarinansa. Juttu jatkuu videon alla.

Paula tunsi, että jotain on pahasti pielessä – keuhkosyöpädiagnoosi tuli vuosia liian myöhään 4:37
Paula tunsi, että jotain on pahasti pielessä – keuhkosyöpädiagnoosi tuli vuosia liian myöhään

Neljä tavallista oiretta

Aiemmin tänä vuonna Brittien julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS julkaisi kampanjan, jonka tavoitteena on varoittaa keuhkosyövän vaaroista. Yahoo-sivusto kertoo, että kampanjan tavoitteena on ollut levittää tietoa korkean sairastumisriskin omaaville: yli 60-vuotiaille sekä niille, jotka eivät mielellään lääkärin pakeille hakeudu. 

Keuhkosyöpä on usein varhaisvaiheessa oireeton. Kaikki syövästä -sivuston mukaan ensioireet ovat usein sellaisia, ettei moni hoksaa niiden perusteella hakeutua tutkimuksiin. NHS:n kampanjassa onkin nostettu esiin neljä tavallista keuhkosyövän oiretta, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Jatkuva hengenahdistus

Roy Castle -keuhkosyöpäsäätiön toimitusjohtaja Paula Chadwickin mukaan on ehdottoman tärkeää mennä lääkäriin, jos kokee oireita, kuten jatkuva yskä tai hengenahdistus.

– Älä oleta, ettei ole mitään syytä huoleen. Älä huoli siitä, että vaivaisit lääkäreitä. On aina parempi tarkistuttaa se, koska jos se on keuhkosyöpää, sen huomaaminen ajoissa voi merkitä kaikkea, hän sanoo. 

2. Toistuvat keuhkotulehdukset

NHS muistuttaa kampanjassaan, että toistuvat keuhkotulehdukset ovat varoitusmerkki keuhkosyövästä. 

3. Veriset yskökset

Veren yskiminen on aina huolenaihe, jonka pitäisi kiidättää lääkärin pakeille välittömästi.

4. Ruokahaluttomuus

Yhtäkkinen ruokahalun menettäminen tai selittämätön painonlasku, voivat olla merkkejä keuhkosyövästä, kuten myös monesta muusta syövästä. Sairastuneet voivat myös kokea nielemisvaikeuksia tai -kipua.

Ruokahaluttomuutta voi aiheuttaa toki moni muukin asia, kuten vaikkapa stressi.

Katso myös: Anu Forsman on selättänyt jo useamman syövän

Anu Forsman on selättänyt jo neljä syöpää 6:12
Yhä useampi selviää syövästä paremman diagnostiikan ja edistyneiden hoitojen ansiosta. Kolmesti syöpädiagnoosin kuullut Anu Forsman, 73, on elävä esimerkki siitä, ettei sairaus ole välttämättä kuolemantuomio.

Lue myös:

    Uusimmat