Jan Vapaavuori elvyttää jo kaatuneen keskustatunnelihankkeen selvitykseen – "Tarkoitukseni ei ole yrittää edistää tunnelin etenemistä"

16:54
Video: Jan Vapaavuori vieraili Viiden jälkeen- ohjelmassa lokakuun alussa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on siirtänyt keskustatunnelia ja kävelykeskustan laajentamista koskevan selvittämisen Helsingin kaupunginhallitukselle.

Tarmokkaasti keskustatunneliselvitysten puolesta kamppaillut Vapaavuori kertoo aiheesta Twitterissä ja blogissaan.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta äänesti hankkeesta viime viikolla, ja arviolta 1,3–1,4 miljardin euron hanke kaatui äänin 7–5.

Nyt Vapaavuori on kuitenkin päättänyt käyttää pormestarille kuuluvaa oikeuttaan nostaa aihe kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Vapaavuori myöntää: Poliittista tukea ei ole riittävästi

Vapaavuoren mukaan on ilmeistä, ettei keskustatunnelin ja kävelykeskustan selvittämisen loppuunsaattamiselle ole riittävästi poliittista tukea. 

Pormestarin mukaan kaupungin tavoitteita tulee kuitenkin tarkastella "kokonaisvaltaisesti", ja toisessa tviitissään Vapaavuori sanookin, ettei toimenpiteen tarkoituksena ole keskustatunnelihankkeen edistäminen.  

Lautakunnan tyrmäyksestä huolimatta Vapaavuori haluaa, että suunnitelmiin liittyvä selvitystyö tehdään "riittävän perusteellisesti". 

– Pormestarina tehtäväni ja velvollisuuteni on pohtia, miten turvaamme riittävän kokonaisvaltaisen kaupungin keskustan kehittämisen kaikissa tilanteissa, Vapaavuori kirjoittaa.

Vapaavuoren toimenpide on varsin harvinainen, ja esimerkiksi vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen kritisoi Twitterissä Vapaavuoren toimintaa.

Mielipiteitä jakava tunnelihanke

Tunnelihankkeen tarkoituksena olisi siirtää keskustan läpiajoliikennettä ja esimerkiksi satamien raskasta liikennettä pois keskustan kaduilta "maanalaiseen kokoojakatuun" eli niin sanottuun keskustatunneliin.

Hanke on jakanut Helsingin kunnallispolitiikassa rajusti mielipiteitä.

Kokoomus ja etenkin Jan Vapaavuori ovat pitäneet tunnelia aktiivisesti esillä, kun taas vastutusta on tullut varsinkin vihreiden ja vasemmiston leiristä.

Asiasta on käyty kiistaa jopa pormestaritasolla, sillä muun muassa kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr.) mielestä hanke on selvästi liian kallis.

Juttua päivitetty kello 12.35. Lisätty Vapaavuoren toinen tviitti ja täsmennetty ilmaisua.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja