Pormestari Jan Vapaavuori purkaa rankasti pettymystään Helsingin keskustatunnelin kariutumisesta – lataa kovat sanat "älyllisesti laiskojen" näkemyksistä

Pormestari Jan Vapaavuori vuodattaa kovin sanoin pettymystään Helsingin keskustatunnelihankkeen hiipumisesta.

Eilen uutisoitiin, että SDP:n valtuustoryhmä ei kannata Helsingin keskustaan suunniteltua autotunnelia. Ainoastaan kokoomus on tällä hetkellä hankkeen takana.

Julkisuudessa on puhuttu tunnelin 1,4 miljardin euron hintalapusta ja demarien mukaan tämä on liian suuri tukku rahaa. SDP:n mielestä kävelykeskustan laajentamista ja ruuhkaisten alueiden liikenteen sujuvoittamista tulee selvittää ilman keskustatunnelihanketta.

Tällä hetkellä koko tunnelihanke näyttääkin olevan kaatumassa.

"Äärimmäisen pettynyt"

Vapaavuori vuodattaa blogissaan olevansa tilanteesta äärimmäisen pettynyt. Hän kirjoittaa, että enemmistön mielipidettä pitää kuitenkin kunnioittaa, vaikka sitä pitäisi kuinka hölmönä ja lyhytnäköisenä.

Vapaavuoren mukaan hänellä on ollut tunnelihankkeesta selkeä visio.

– Autot pitäisi laajemminkin saada pois katukuvasta ja tilaa kävelylle, sujuvammalle joukkoliikenteelle, kahviloille, tapahtumille ja puhtaalle katukuvalle. Se, että osa autoliikenteestä saataisiin maan alle eurooppalaisen yleisen käytännön mukaisesti, tukisi kaikkia näitä tavoitteita. 

Vapaavuori kiistää tunnelista esitetyn 1,4 miljardin euron arvion.

– Tämä älyllisesti laiskojen ”tunneli on liian kallis” -kommentaattoreiden näkemys vaatii myös muutaman huomion. Ensinnäkin tunneli maksaisi arvioiden mukaan 490 miljoonasta 1,14 miljardiin riippuen siitä kuinka laajana se toteutettaisiin, Vapaavuori tölväisee.

Vapaavuoren mukaan hänellä ei ole enää visiota siitä, miten Helsingin keskustan elinvomaisuudesta pidetään huolta tunnelin kaatumisen hälkeen.

– Myönnän suoraan, että kävelykeskustan laajenemisen ja keskustatunnelin kaatuminen harmittaa vietävästi. Ne molemmat harmittavat. Ja erityisesti harmittaa se tapa, jolla tämä tapahtui. Olen erityisen pahoillani siitä, etten ole onnistunut tervehdyttämään poliittista kulttuuriamme.

Lue myös:

    Uusimmat