Taas jättimäinen takavarikko – poliisi takavarikoi Helsingissä yli 300 000 Rivotril-pilleriä, salakuljettajat vangittu

Helsingin poliisi takavarikoi toukokuussa 307 600 Rivotril-pilleriä, joiden salakuljetuksesta epäillään neljää romanialaista miestä. Kolme miehistä vangittiin toukokuun lopussa ja neljäs kesäkuussa. Kaikkia epäillään törkeistä huumausainerikoksista, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessaan. 

Loppusuoralla olevassa esitutkinnassa on selvinnyt, että salakuljettajat lähtivät liikkeelle Romaniasta, hakivat pillerit Unkarista ja toivat ne Suomeen Ruotsin kautta. Salakuljettajat ylittivät Suomen rajan Haaparannan ja Tornion välillä.

Salakuljetusmatkoja tehtiin kaikkiaan neljä. Helsingissä pillereitä on todennäköisesti myyty katukaupassa ja verkossa.

– Kyseessä on selkeästi organisoitu toiminta, jonka juuret ovat Romaniassa. Poliisi tekee kansainvälistä yhteistyötä selvittääkseen, ketkä toimintaan liittyvät ulkomailla ja missä Unkarista noudetut pillerit on valmistettu, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Kaksi autoa viranomaisten hämäämiseksi

Tapaus alkoi selvitä tänä keväänä. Poliisi oli saanut selville, että Suomeen olisi tulossa toukokuussa iso pillerierä. Poliisi tarkkaili kohdetta ja pysäytti sinne saapuneet ajoneuvot. Pian selvisi, että kyseiset ajoneuvot olivat ylittäneet rajan Torniossa samana aamuna. Pilleripurkit oli kätketty pakettiauton rakenteisiin.

Aiemmat kolme salakuljetusmatkaa poliisi sai selville esitutkinnan aikana. Salakuljetusmatkat oli tehty helmi–toukokuun aikana. Salakuljettajat liikkuivat kahdella autolla hämätäkseen viranomaisia.

– Autot ovat liikkuneet siten, että etummaisena on ajanut ulkomaille rekisteröity auto, jonka viranomaiset ovat todennäköisemmin tarkastaneet rajalla. Silloin perässä ajanut, Suomeen rekisteröity auto, jossa pillerit olivat, on voinut jatkaa matkaa huomaamattomasti. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten huolellisesti toiminta on suunniteltu, sanoo Nikonen tiedotteessa.

Kauppa jatkuu toistuvista takavarikoista huolimatta

Poliisi on tehnyt viime vuosina Helsingissä useita isoja Rivotril-takavarikoita. Ensimmäinen merkittävä takavarikko tehtiin vuonna 2015. Poliisin mukaan ilmiö kiihtyy aina uudestaan, vaikka poliisi paljastaa säännöllisesti uusia organisaatioita.

Poliisi on tehostanut katukaupan valvontaa suosituimmilla myyntipaikoilla, koska poliisin omat ja kansalaisilta saadut havainnot ovat lisääntyneet. Poliisin tehostettu valvonta on rauhoittanut katukauppaa tietyillä myyntipaikoilla, mutta täysin kauppa ei lopu, vaan siirtyy muualle.

Poliisi selvittää, ketkä toimintaa pyörittävät Romanian päässä. 

Euron hinta katukaupassa

Yksi Rivotril-pilleri maksaa katukaupassa noin euron ja purkillinen pillereitä noin sata euroa. Hinta on noin kymmenkertainen siihen verrattuna, mitä lääke maksaa apteekissa. 

Vastaavaa lääkettä myydään Suomessa ainoastaan reseptillä. Lääkettä käytetään muun muassa epilepsian, paniikkihäiriön ja muiden ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa.

Lue myös:

    Uusimmat