Kaksi romanialaisliigaa kärräsi Suomeen valtavan määrän "euron pillereitä" – näin Tulli käräytti jengit

Näin Tulli käräytti Suomeen valtavan määrän ”euron pillereitä” kärräneen liigan 2:02
Video: Näin Tulli käräytti liigan

Tulli on paljastanut kaksi romanialaista huumaavia lääkkeitä Suomeen salakuljettanutta liigaa. Yhteensä näiltä takavarikoitiin peräti 325 000 Ksalol- ja Rivotril huumelääketablettia.

Ensimmäinen takavarikko tehtiin tammikuun lopussa Helsingin Länsisatamassa. Romanialainen ajoneuvoyhdistelmä ohjattiin läpivalaisuun, jossa paljastui poikkeamia. Kun rekka tarkastettiin, huumelääkkeitä löytyi ajoneuvon ohjaamon rakenteista sekä kuormatilasta laillisen kuorman seasta.

Kuljettaja kertoi kuulustelussa, että pillerit oli lastattu autoon Unkarissa.

Seurantaa Turusta

Esitutkinnassa saatujen tietojen perusteella Tulli tarkkaili maaliskuun lopussa Ruotsista Turkuun saapunutta rekkaa. Tämäkin oli romanialainen. Rekka ajoi laivasta iltaseitsemän aikaan ja tankkasi Turussa.

– Tarkkailu toi meidät Helsingin Tattarisuolle, jossa rekkaa oltiin vastassa, tulliylitarkastaja Janne Kallio kertoo.

Teollisuusalueen laitamilla Akkutiellä odotti valkoinen Passat-henkilöauto, jossa oli useita henkilöitä. Sieltä annettiin rekan kuljettajalle isoja, ruutukuvioisia kestokasseja.

– Passat lähti mutta palasi tunnin sisään paikalle, Kallio kertoo.

Tullin tarkkailija näki, kuinka henkilöautoon siirrettiin kaksi isoa kassillista tavaraa. Auto lähti liikkeelle, mutta pysähtyi pian Akkutien ja Autotallintien T-risteyksen jälkeen.

Autosta nousi mies ja hän suuntasi kassien kanssa metsään. Etsinnän jälkeen metsästä löytyi kaksi ruutukassia, joissa oli 75 000 Ksalol-tablettia. Myös epäillyt otettiin kiinni.

Kahdeksan epäiltyä

Kahdessa tutkinnassa on ollut yhteensä kahdeksan epäiltyä, joista viisi on edelleen vangittuna.

– Epäillyt ovat oleilleet ennen kiinniottoa Suomessa, pääosin Helsingissä ja kehyskunnissa, useiden vuosien ajan vailla vakinaista asuinpaikkaa, tulliylitarkastaja Kallio kertoo.

– Epäillyt ovat olleet pääosin 2000-luvun taitteessa sekä 1970-luvulla syntyneitä. Useita epäiltyjä on myös vangittu poissaolevina ja heistä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys.

Kallion mukaan Tattarisuon jutussa epäillään, että organisaatio on salakuljettanut huumelääkkeitä Suomen lisäksi muihin Pohjoismaihin. Esitutkinnassa ilmi tulleiden seikkojen perusteella epäillään, että organisaatio on järjestänyt salakuljetuksen lisäksi myös levityksen Suomessa.

Voitot on kuljetettu Suomesta pois.

Euron pillerit

Ksalolit ja Rivotrilit ovat rauhoittavia lääkkeitä, jotka tunnetaan ns. "euron pillereinä". Niitä on myyty katukaupassa, joka on ollut romanialaisten käsissä. Kauppaa on tehty aiemmin Helsingissä muun muassa Puhoksen ostoskeskuksen ja Kallion alueella, mutta myös muualla Suomessa.

Monet käyttäjistä ovat ns. sekakäyttäjiä. Useimmiten näitä euron pillereitä väärinkäytetään alkoholin kanssa.

Turun seudulla on ollut kevättalvella tapauksia, joissa huumeidenkäyttäjiä on kuollut siihen että vastaavanlaisissa pillereissä on ollut fentanyyliä. Tullilaboratorio tutki nyt takavarikoidut lääkkeet, eikä niistä löytynyt fentanyyliä.

Fentanyyli on heroiinia huomattavasti vahvempi, hengenvaarallinen synteettinen opioidi.

Lue myös:

    Uusimmat