Täällä ilmasto lämpenee kaikkein nopeimmin: Kun seinä pullistui ja talon portaikko käyristyi, ikiroudan päälle rakennetun maailman pohjoisimman kaupungin asukkaat tajusivat olevansa vaarassa

Tältä näyttää Tuomiopäivän holvissa – ikiroudan sulaminen uhkaa siemeniä 0:39
Tältä näyttää ikiroudan keskellä sijaitsevassa Tuomiopäivän holvissa.

Kaupunki, jonka kupeessa sijaitsee niin sanottu Tuomiopäivän holvi, lämpenee nopeammin kuin mikään muu paikka maailmassa. Tapauksesta uutisoi CNN.

Norjan Huippuvuorten isoin taajama ja ainoa kaupunki Longyearbyen on rakennettu ikiroudan päälle. Vuosien ajan ikirouta tarjosi rakennuksille lujan perustan, mutta nyt se on alkanut sulaa.

Vuonna 2014 paikallinen asukas Mark Sabbatini huomasi halkeamia kerrostaloasuntonsa seinissä. Mystinen pullistuma ilmestyi hänen huoneeseensa ja talon yhteinen portaikko käyristyi. Sabbatini kertoo talon vahingoittuneen, koska se oli alkanut upota pehmenevään maaperään.

– Ikkunat ja ovet eivät sulkeutuneet kunnolla, Sabbatini kuvailee.

Lumivyöryt ovat alueella entistä todennäköisempiä

Sulava ikirouta vaarantaa myös muut Longyearbyenin asunnot. Useat niistä on rakennettu puupylväiden varaan. Pylväät kastuvat ja alkavat mädäntyä muuttuneissa olosuhteissa. Näin taloista tulee epävakaita.

Vaarallisimpia ovat kuitenkin lumivyöryt, joidenka todennäköisyys kasvaa rankkasateiden ja sulavan ikiroudan myötä. Vuonna 2015 raju myrsky laukaisi lumivyöryn, jossa kuoli kaksi asukasta. Vuonna 2017 toinen lumivyöry tuhosi lisää taloja.

Longyearbyeniin on ryhdytty rakentamaan uusia taloja, jotka sijaitsevat turvallisen matkan päässä rinteistä ja joiden rakenteen uskotaan kestävän paremmin muuttuvassa ympäristössä. Osa taajaman asukkaista on kuitenkin joutunut jättämään kotinsa.

"Kaikki ennusteet osoittavat, että tämä jatkuu"

Inger Hanssen-Bauer, Norjan meteorologisen instituutin vanhempi tutkija sanoo, että ilmasto lämpenee todennäköisesti nopeammin Longyearbyenissa kuin missään muussa kaupungissa.

Tämä johtuu arktisen alueen kiihtyneestä lämpenemisestä. Nouseva lämpötila pienentää jää- ja lumipeitettä. Näin yhä vähemmän auringonvaloa heijastuu takaisin ja kasvavat tummat alueet imevät yhä enemmän aurinkoenergiaa.

Hanssen-Bauerin mukaan Longybearbyenin vuotuinen keskilämpötila vuonna 1900 oli -7,8 astetta. Tämän jälkeen se on noussut 3,7 asteella. Tämä on yli kolminkertainen nousu verrattuna maailman keskiarvoon. Kaupunki kokee yhä enemmän päiviä, kun lämpötila ylittää nollan.

– Kaikki ennusteet osoittavat, että tämä jatkuu, Hanssen-Bauer toteaa.

Sää ei ole muuttunut ainoastaan lämpimämmäksi, vaan myös kosteammaksi. 1900-luvun lopulla Longyearbyenin vuosittainen sademäärä oli noin 200 millimetriä, sanoo Hanssen-Bauer. Viime vuosikymmenellä kaupunki on kärsinyt satunnaisesti jopa 50 millimetrin sademääristä päivässä.

Tuomionpäivän holvia vahvistettiin vesivahingon takia

Longyearbyenin kupeessa sijaitsee myös niin sanottu Tuomiopäivän holvi eli siemenpankki, jonka on tarkoitus pitää turvassa kaikkien viljelykasvien siemenet erilaisten katastrofien varalta.

Vuonna 2016 lämpö ja rankkasade aiheuttivat holviin johtavaan tunneliin mittavan vesivahingon. Vesi ei päässyt itse holviin, mutta Norja korvasi teräksisen sisäänkäyntitunnelin vedenkestävällä betonitunnelilla. Lisäksi kaikki lämpöä tuottavat sähkölaitteet poistettiin tunnelin sisältä.

Longyearbyenin asukkaiden ja holvin lisäksi muuttuva ilmasto vaarantaa alueen eläimet.

Lue myös:

    Uusimmat