Mainos

"Täällä ei jaeta oikeutta vaan kakkua"

Jonossa oli aikaa jutella. Kahden-kolmen minuutin välein joku pääsi sisään Vantaan vankilan turvatarkastukseen. Kenkiä riisutettiin, korut ja vyöt poistatettiin sekä  kassit ja kamerat tarkastettiin.

Kun yhteensä noin 60-70 syytettyä, asianajajaa, kuvaajaa  ja toimittajaa tulee vankilaan, aikaa kuluu. Mikäs siinä. Sentään vain tihkusade. Paukkupakkanen on pahin.

Vastaajat ja avustajat pääsivät toki jonon ohi, mutta aikaa kului heiltäkin.

Odoteltaessa syntyi kuitenkin varsin selvä kanta. Vankila ei ole oikea paikka oikeudenkäynneille.

"Täällä ei jaeta oikeutta vaan kakkua", totesi eräs tunnettu asianajaja.

Viiden vuoden aikana Vantaan vankilassa käräjäoikeudet ovat istuneet noin 20 juttua, hovioikeus noin 10 ja korkein oikeus 2. Istuntopäiviä on tullut selvästi enemmän, koska harvan vakavan rikoksen oikeuskäsittelyä saadaan päivässä ohi.

Vankilassa on varsinainen oikeussali, mutta sinne mahtuvat korkeintaan muutaman vastaajan jutut. Niinpä tätä ns. Karalahti-juttua käsiteltiin vankilan liikuntasalissa. Tuomarit istuivat koripallotelineen alle rakennetulla korokkeella, syyttäjä sivulla rivissä kuin toimitsijat ja vastaajat asianajajien kanssa paripöydissä - neljä rivissä, kuusi peräkkäin.

MTV3:n oikeussalipiirtäjän näkökulmasta salissa näytti tältä:

Näytti kuin  joku koululuokka olisi siirretty voimistelusaliin. Toimittajakollegalle tuli mieleen ylioppilaskirjoitukset.

Piirtäjä istui alhaalla, mutta toimittajat katselivat tapahtumia parvelta ylävinkkelistä. Siihen palataan vielä lopuksi.

Itse oikeudenkäynnissä on kyse keskitason huumejutusta. Ei isosta maahantuonnista, eikä varsinaisesta katukaupasta. Uutiseksi sen nosti Karalahden syyte. Mutta juttua on selostettu laajemmin uutissivuilla: "Karalahti kiistää rahoittaneensa huumejuttua"

Oikeudenkäynteihin liittyy aina periaate, että käsittelyn on pitäisi myös näyttää puolueettomalta.

Vankilamiljöö ei täytä puolueettomuusvaatimuksia. Jossain määrin arvokkaaltakin pitäisi oikeudessa tuntua, mutta tätä eivät liikuntasali ja koripallotelineet ainakaan lisää.

Helsingin käräjäoikeudessa on kellarissa turvasali ja niitä on muutamia muuallakin Suomessa. Helsingin salissa tätä ei voitu käsitellä, koska siellä on käynnissä toinen iso huumejuttu.

Tarvetta turvasaleihin tuntuu olevan, kuten Vantaan vankilankin käsittelymäärät kertovat.

Vankilan liikuntasali on kuitenkin tuplasti väärä paikka oikeudenkäynneille.

Oikeudenkäynti jatkuu siellä keskiviikkona ja torstaina ja mahdollisesti myös perjantaina.

Lisätty 30.1.. Aiheesta lisää uutislinkissä: Asianajajat arvostelevat käräjöintiä vankilassa 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.