Syytteet Keravan kuristusmurhasta kaatuivat – käräjäoikeus: Uhrin kuolema oli vahinko

Syyte Keravalla syyskuussa tapahtuneesta murhasta kaatui Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan uhrin kuolema oli vahinko ja tilanteessa oli kyse tavallisesta pahoinpitelystä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1984 syntyneen Mika Palmgrenin perusmuotoisesta pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta neljän vuoden vankeusrangaistukseen.

Palmgrenin rinnalla murhasta syytetty nelikymppinen nainen vapautettiin syytteistä kokonaan.

Tuomion mukaan Palmgren löi uhria päähän ja kuristi tätä käsivarrellaan niin, että uhri päätyi maahan vatsalleen Palmgrenin alle. Uhri kuoli tilanteessa.

Palmgren kertoi itse oikeudessa, että oli tapahtumien aikaan vihainen uhrille, koska tämä oli käyttänyt päihteitä hänen lastensa äidin seurassa.

Syyttäjän mukaan kyse oli mustasukkaisuudesta ja teko oli ennalta suunniteltu. Syytteen mukaan Palmgren olisi suunnitellut tekoa murhasta syytetyn naisen kanssa.

Nainen kutsui uhrin asunnolleen, ja väkivaltainen välikohtaus sattui asunnon ulkopuolella pian tämän jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan mikään ei kuitenkaan viitannut siihen, että väkivaltaa oli suunniteltu ennalta.

Ei suunnitelmallisuutta

Murhasta syytetty nainen kyllä kutsui uhrin asunnolleen, mutta käräjäoikeuden mukaan muissa tarkoituksissa ja osin sattumanvaraisista syistä.

Palmgrenkaan ei ollut käräjäoikeuden mukaan varautunut uhrin kohtaamiseen esimerkiksi aseella, vaikka todistajien mukaan hän olisi saattanut jäädä miesten välisessä yhteenotossa alakynteen. Uhri kun oli hyvin vahva ja suurikokoinen.

Käräjäoikeuden mukaan oli sinänsä riidatonta, että uhri kuoli Palmgrenin tekemän väkivallan takia. Näyttöä suunnitelmallisuudesta ei kuitenkaan ollut.

Yllättävä kuolema

Käräjäoikeuden mukaan uhrin kuolemaan myötävaikuttivat tämän käyttämät päihteet sekä sydänsairaus.

Kuolema katsottiin äkilliseksi ja yllättäväksi. Mies ennätti olla kuristusotteessa vain noin puoli minuuttia.

Käräjäoikeuden mukaan Palmgren ei aiheuttanut kuolemaa tahallaan, eikä väkivalta ollut muutenkaan niin vakavaa, että hänen olisi pitänyt ymmärtää uhrin kuolevan.

Miehen katsottiin kuitenkin toimineen tilanteessa huolimattomasti, sillä hän itsekin tiesi kuristusotteen olevan kohteelle mahdollisesti vaarallinen.

Vankeusrangaistuksen ohella Palmgren määrättiin suorittamaan uhrin omaisille kärsimyskorvauksia yhteensä 26 000 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan uhrin lapselle elatuksen menetyksestä kunnes lapsi on täysi-ikäinen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat