Oikeus ei löytänyt Kalajoen surmatyölle motiivia – mies tuomittiin määrätietoisesta murhasta elinkautiseen

Liikuntarajoitteinen nainen tapettiin kotonaan Kalajoella – oikeus tuomitsi miehen murhasta ja naisen pahoinpitelystä 4:28

Kalajoen murhasta langetettiin Oulun käräjäoikeudessa elinkautinen tuomio vuonna 1984 syntyneelle miehelle. Vuonna 1985 syntynyt nainen selvisi ehdollisella vankeustuomiolla pahoinpitelystä.

Väkivalta oli alkanut naisen tekemällä pahoinpitelyllä, jota mies oli jatkanut. Lopulta mies oli kuitenkin kuristanut uhrin ja tämän jälkeen työntänyt keittiöveitsen tämän kurkun läpi aiheuttaen uhrin kuoleman.

Oikea motiivi jäi mysteeriksi

Oikeus katsoi, ettei henkirikokseen löytynyt selkeää motiivia, sillä osapuolet eivät sen mukaan tunteneet toisiaan entuudestaan. Syytetyt olivat selittäneet tekoa uhrin kaukaisehkolla sukulaissuhteella naista vuosia sitten kaltoin kohdelleeseen mieheen. Oikeus kuitenkin piti motiivia epäuskottavana, vaikka huomioikin, ettei päihtyneiden kesken sanaharkasta alkanut väkivalta ole tavatonta. Henkirikos voi syntyä vähäiseltäkin vaikuttavan asian seurauksena.

Oikeus päätyi pitämään tekoa murhana osaltaan liikuntarajoitteisen 62-vuotiaan uhrin puolustuskyvyttömyyden mutta myös miehen määrätietoisuuden perusteella. Määrätietoisuudella oikeus viittasi siihen, että mies oli vaihtanut tekotapaa kuristamisesta kaulan viiltämiseen, mikä osoitti sitkeää surmaamispyrkimystä.

Oikeus: Nainen ei murhannut tai yllyttänyt

Myös naista syytettiin murhasta. Oikeus kuitenkin päätyi siihen, että nainen oli pahoinpidellyt uhria lyömällä, mutta ei ollut osallistunut itse henkirikokseen, vaikka suhtautuikin uhrin kuolemaan hyväksyvästi. Oikeus myös katsoi, ettei nainen ollut yllyttänyt miestä tekoon, vaikka tappamisesta olikin tälle puhunut: Oikeuden mukaan jäi ”varsin varteenotettava mahdollisuus”, että mies olisi murhannut uhrin ilman naisen puheita henkirikoksesta. Nainen tuomittiin pahoinpitelystä 4 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Murhasta tuomittu Tomi Juhani Nissilä määrättiin maksamaan uhrin omaisille kummallekin 10 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat