Syyte: Mies houkuteltiin ansaan ja kuristettiin hengiltä Keravalla – katso videolta, miten murhasyytetyt talutettiin oikeuteen takaovesta

Keravan kuristusmurhasta syytetyt tuotiin oikeussaliin takaovesta – peittelivät kasvojaan medialta 0:48
Katso videolta: Keravan kuristusmurhasta syytetyt tuotiin oikeussaliin takaovesta – peittelivät kasvojaan medialta

Keravalla syyskuussa tapahtunutta kuristussurmaa on alettu puida käräjäoikeudessa tänään. Syyttäjien mukaan uhri houkuteltiin ansaan, minkä jälkeen hänet murhattiin kuristamalla.

Uhri löydettiin kuolleena Keravan Jaakkolassa sijaitsevan talon pihapiiristä viime syyskuussa. Mies oli ennen löytymistään maannut kuolleena pihalla tuntien ajan.

Poliisin saavuttua miehen arveltiin kuolleen luonnollisista syistä. Tarkemmissa kuolinsyytutkimuksissa kuitenkin paljastui, että mies oli kuristettu hengiltä.

Henkirikosta ei ensin huomattu, sillä kuristusjäljet olivat jääneet miehen iholle ilmestyneiden lautumien, eli mustelmantapaisten jälkien alle piiloon.

Taustalla "ihmissuhdeongelmia" ja päihde-elämää

Todellisen kuolinsyyn valjettua poliisi otti nelikymppisen naisen kiinni henkirikoksesta epäiltynä. Nainen passitettiin tutkintavankeuteen murhasta todennäköisin syin epäiltynä lokakuun 3. päivä.

Paria viikkoa myöhemmin teosta epäiltynä vangittiin käräjäoikeuden päätöksellä myös noin nelikymppinen mies.

Poliisi ei esitutkinnan aikana avannut henkirikoksen taustoja julkisuudessa tarkasti, mutta tutkinnanjohtajan mukaan asiaan liittyi "ihmissuhdeongelmia". Murhasta syytetyllä naisella ei ole merkittävää rikostaustaa, miehellä puolestaan on kontollaan useampia rikostuomioita.

Tapausta on alettu käsitellä tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla kello 13 alkaen. Oikeudenkäyntiä on määrä jatkaa ensi viikolla.

Oikeudenkäynnissä on tähän mennessä käynyt ilmi, että mustasukkaisuuden lisäksi henkirikoksen taustalla uskotaan olleen päihde-elämää ja -ongelmia.

Peittivät kasvonsa medialta

Istunnon aluksi murhasta syytetty kaksikko tuotiin oikeuden saliin takakautta. Kaksikkoa saattamassa oli neljä poliisia.

Medialle annettiin hetki aikaa ottaa kaksikosta kuvia, mutta molemmat peittelivät kasvojaan kameroiden edessä. Murhasta syytetty nainen oli vetänyt päähänsä pipon ja kasvoillensa tuubihuivin. Mies peitti kasvonsa hupparin hupulla.

Syyte: Uhri houkuteltiin tapaamiseen

Syyttäjien mukaan uhrin kuolemaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa 21. syyskuuta viime syksynä, kun pahaa-aavistamaton mies kutsuttiin tekaistulla syyllä Keravan Jaakkolaan sijaitsevalle talolle. Kyse oli murhasta syytetyn naisen kodista.

Syyttäjien mukaan murhasta syytetty mies oli uhrille mustasukkainen ja vihainen, ja punoi näissä tunnelmissa juonen tämän päänmenoksi yhdessä naisen kanssa. Juoneen kuului, että nainen kutsui uhrin luokseen huumekauppojen verukkeella. Mies siis väitetysti houkuteltiin ansaan.

Uhri saapui, koska luotti naiseen. Miestä uhri ei uskaltanut tavata, koska tämä oli uhkaillut häntä pidempään.

Oikeudessa mies myönsi uhkailun osittain. Puolustus kertoi kaksikon tulehtuneista väleistä. Syytetty mies oli "pettynyt" uhriin, sillä tämä vietti päihteiden vauhdittamaa elämää syytetyn entisen naisystävän kanssa. 

Talolla uhri ennätti syyttäjien mukaan vain tervehtiä naista ennen kuin mies hyökkäsi hänen kimppuunsa ja lopulta kuristi hänet hengiltä. Samassa yhteydessä mies varasti syyttäjien mukaan uhrin lompakon, jossa oli rahaa parisataa euroa. Rahat oli mahdollisesti nostettu huumekauppoja varten. 

Kaksikko kiistää murhan, mies myöntää lievemmän henkirikoksen

Nainen kiistää syytteen murhasta. Hän kiistää toimineensa yhteistyössä murhasta syytetyn miehen kanssa tai houkutelleensa uhria tapahtumapaikalle siinä tarkoituksessa, että miehelle tehtäisiin väkivaltaa. 

Puheet huumekaupoista nainen myöntää. Nainen myöntää myös sen, että uhrin kanssa oli puhuttu huumeiden hakemisesta. Puolustuksen mukaan paikasta ei kuitenkaan ollut sovittu. 

Puolustuksen mukaan naisella ei ollut käsitystä miesten huonoista väleistä ennalta, sillä hän oli tutustunut murhasta syytettyyn mieheen vasta tapahtumia edeltäneenä päivänä päihteiden merkeissä. Naisen puolustus kertoo, että nainen oli ollut tapahtumien aikaan "ryyppyputkessa" ja käyttänyt tapahtumapäivänä myös huumeita.

Naisen puolustuksen mukaan naisella ei olisi ollut mitään syytä tai motiivia kutsua uhria surmattavaksi kotiinsa, sillä mies oli hänen ystävänsä lapsuudesta saakka.  

Myös mies kiistää murhasyytteen. Puolustuksen mukaan mies ei tappanut uhria tahallaan. Surmaamista ei puolustuksen mukaan missään vaiheessa suunniteltu. Mies kiistää myös väitteet mustasukkaisuudesta tai vihaisuudesta sekä sen, että uhria olisi tarkoituksella kutsuttu tai houkuteltu naisen talolle.

Puolustus: Talolla syntyi kohtalokas tappelu

Murhasta syytetyn miehen puolustus kuitenkin myöntää, että uhri kuoli miehen käsissä.

Puolustuksen mukaan uhri kuoli talolla syntyneen tappelun tuoksinassa, kun syytetty piti uhria hallintaotteessa. Miehen mukaan hänen tarkoituksenaan oli vain taltuttaa uhri, ei aiheuttaa tämän kuolemaa. 

Puolustuksen näkemyksen mukaan kyse oli törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta tai toissijaisesti tahattomasta taposta.

Myös miehen puolustus vetoaa päihteiden käyttöön ja siihen, että mies on ollut tapahtumien aikaan hyvin sekavassa mielentilassa. Miehen asianajaja kuvailee päämiehensä toimintaa useampaan otteeseen sanalla "sekoilu".

Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla

Puolustuksensa mukaan mies kärsi tapahtumien aikaan paitsi päihdeongelmasta, myös erilaisista mielenterveyden ongelmista ja ahdistuksesta. Mies käyttäytyi tapahtumien aikaan uhoavasti ja ikävästi myös useita muita ihmisiä kohtaan, eikä henkirikoksen uhriksi joutunut mies ollut tässä poikkeus.

Oikeudessa on käyty läpi miesten välistä viestenvaihtoa tapahtumia edeltävältä ajalta. Viestit olivat hyvin vihamielisiä ja epäasiallisia, ja niissä puhuttiin muun muassa tappeluun haastamisesta.

Perjantaina oikeudessa käsiteltiin siis syytteiden sekä osapuolten näkemysten lisäksi juttuun liittyviä kirjallisia todisteita. Oikeudenkäyntiä varten on varattu vielä kaksi muuta istuntopäivää. Käsittely jatkuu ensi tiistaina ja keskiviikkona.

Nelikymppisten miehen ja naisen lisäksi jutussa on vastaajana parikymppinen nuori mies. Häntä ei kuitenkaan syytetä henkirikoksesta, vaan jostain muusta vyyhtiin punoutuvasta rikoksesta, jota ei oikeudessa vielä perjantaina avattu. Syyte jäi lukematta, sillä mies ei ollut istunnossa paikalla. Tiettävästi syyte liittyy tapahtumiin murhasta syytetyn naisen talolla ennen henkirikosta.

Kyseisen syytteen sisältö selviää myöhemmin. Myös henkirikosta koskeva tuomio annetaan myöhemmin. 

Keravan murhasta epäilty 43-vuotias nainen vangittiin – näin hän peitti kasvonsa oikeudessa 1:41
MTV Uutiset Live oli paikalla oikeudessa, kun murhasta epäiltyä naista määrättiin tutkintavankeuteen. Katso lähetys videolta.

Lue myös:

    Uusimmat