Syyttäjä vaatii oikeusupseerille sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta – laiminlöi tehtäviään niin, että rikosasiat vanhenivat

Kymenlaakson käräjäoikeuden on määrä antaa tänään tuomio jutussa, jossa syyttäjä vaatii sakkorangaistusta Karjalan prikaatin oikeusupseerina toimineelle miehelle. Syyttäjän mukaan mies laiminlöi työtään rikosasioiden valmistelussa ja esittelyssä sillä seurauksella, että noin 30 sotilasrikosasiassa syyteoikeus vanheni.

Rikosasiasta voidaan syyttää vain tietty aika epäillyn rikoksen tapahtumisen jälkeen. Jos epäillystä rikollisesta teosta kuluu liian kauan, syyteoikeus vanhenee, eikä ihmistä enää voida syyttää rikoksesta.

Epäilty virkavelvollisuuden rikkominen tapahtui vuosina 2016–2019 Kouvolassa. Syyttäjän mukaan mies rikkoi virkavelvollisuuttaan tahallaan. Syyttäjä vaatii miehelle 40 päiväsakkoa.

Syytetty kiistää toimineensa tahallisesti. Hän kuitenkin myöntää rikosasioissa olleen viivästystä ja että osa asioista pääsi vanhenemaan.

– Vastaaja on kertonut useasti esimiehilleen, että sotilasoikeuden hoidon asioita ei ehditä käsitellä säädetyissä aikamääreissä. Tämä johtuu oikeudenhoitosektorin liiallisesta työkuormasta, henkilöstön vähyydestä ja liiallisesta vaihtumisesta sekä sen muassa ammattitaidon huomattavasta vaihtelusta, miehen käräjäoikeudelle toimittamassa kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

Vastauksen mukaan syytetty kertoi loppukesästä ja syksyllä 2018 esimiehelleen ja prikaatin komentajalle työkuormastaan ja viivästymisistä.

Lue myös:

    Uusimmat